Društvo

STVORENI SVI USLOVI U naredna 24 sata biće osposobljen prostor za privremeni izolatorijum u Sarajevu

Danas je održan čitav niz sastanaka s ciljem rješavanja pitanja osiguranja dodatnih kapaciteta za formiranje privremenog izolatorijuma u Kantonu Sarajevo.

STVORENI SVI USLOVI U naredna 24 sata biće osposobljen prostor za privremeni izolatorijum u Sarajevu
FOTO: MILAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Na sastanku koji je rano jutros organiziran, i kome su prisustvovali predstavnici kantonalnih javnozdravstvenih ustanova, direktor Opšte bolnice „Prof.dr. Abdulah Nakaš“ Ismet Gavrankapetanović, direktor Hitne pomoći Adem Zalihić, direktor Doma zdravlja KS Muhamed Ahmić, direktor Zavoda zdravstvenog osigurana KS Sakib Katana, te generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo KS, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, zaključeno je da se u roku od 24 sata osposobi prostor za privremeni izolatorij Kantona Sarajevo, saopšteno je iz Vlade KS.

Srednje teška i lakša klinička slika

Naglašeno je da će u ovom izolatoriju biti smješteni pacijenti oboljeli od korona virusa sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom, piše Avaz.

Radi se o privremenom izolatoriju koji će biti u funkciji dok se u krugu Opšte bolnice ne rekonstruira objekt nekadašnje garnizonske ambulante u kojem će biti smješten izolatorij Kantona Sarajevo, kapaciteta od blizu 100 mjesta, a koji će se u narednih mjesec i po uspostaviti uz pomoć i podršku UNDP.

Premijer Nenadić zahvalio se prisutnima na konstruktivnom radu i doprinosu rješavanju ovog važnog pitanja za Kanton Sarajevo.

Nakon što su dati određeni prijedlozi javnih zdravstvenih ustanova u KS, gdje bi izolatorij najbolje bilo uspostaviti, premijer Nenadić je održao i drugi sastanak sa upravom JU Studentski centar KS.

I ovom sastanku su takođe prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, te nekoliko direktora zdravstvenih ustanova koje su nadležne za zbrinjavanje pacijenata na primarnom i sekundarnom nivou.

Rukovodstvo Studentskog centra je pokazalo veliku kooperativnost i odgovornost kada se radi o potrebi uspostave jednog ovakvog izolatorija u jednom od njihovih paviljona na Bjelavama, u vrijeme nestabilne epidemiološke situacije u KS.

Zaključeno je da će oni, zajedno sa predstavnicima Kriznog štaba i javnozdravstvenih ustanova u KS, omogućiti uspostavu privremenog izolatorija, kao i da će se na nivou Kantona organizovati podrška njegovom radu u vidu medicinskih timova predvođenih ljekarima koji će biti ključna karika u funkcionisanju ovog izolatorija te pružati zdravstvenu zaštitu oboljelim pacijentima.

Vlada KS će preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi se u naredna 24 sata stvorili prostorni kapaciteti za ovaj privremeni izolatorij.

S ciljem što skorijeg stavljanja u funkciju pomenutog izolatorija, potrebno je pored uspostave stručnih timova medicinskog osoblja, pružanje i druge neophodne logistike za njegovo funkcionisanje, kao što su ishrana, zaštitna sredstva, organizacija pranja rublja, odlaganja otpada… a što će u najkraćem roku u saradnji sa nadležnim javnozdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo koordinirati Krizni štab Ministarstva zdravstva KS.

Vlada Kantona Sarajevo je ovim stvorila uslove Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za uspostavu privremenog izolatorija.

Zadužen je Krizni štab da koordinira sve navedene aktivnosti oko uspostave izolatorija i da obavijesti Vladu KS i nadležne zdravstvene ustanove o realiziranju preuzetih obaveza i početku rada izolatorija.

Zaključeno je takođe da će na svojim redovnim i vanrednim sjednicama Krizni štaba MZ KS informirati institucije i javnost o funkcioniranju ovog izolatorija i drugim pitanjima vezanim za njegovo djelovanje.