Politika

Sud BiH POTVRDIO OPTUŽNICU za ratni zločin nad civilima u Jošanici: Najstarija žrtva imala 88, a najmlađa je djevojčica od 2 godine

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića i ostalih za ratni zločin koji se, prema navodima optužnice, dogodio u Jošanici kod Foče 1992. godine, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

sud i tuzilastvo BiH 02
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako je potvrdio portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio po svim tačkama uređenu optužnicu.

– Iz Suda BiH smo dobili obavijest da je žalba Tužilaštva BiH prihvaćena i da je optužnica potvrđena po svim tačkama – kazao nam je Grubešić.

Sud BiH je prvobitno odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH za ratni zločin nad 56 civila u Jošanici kod Foče 1992. godine.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Buljubašića, Sejdića i još 11 osoba, optužujući ih za navodni ratni zločin u ovom selu.

Prema optužnici, u napadu na selo ubijeno je 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, dok su kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

Iz Tužilaštva BiH su istakli da je oružani napad koji su izvršili optuženi bio usmjeren prema nebranjenoj zajednici s civilnim stanovništvom, a među žrtvama su bili stariji ljudi, žene i djeca.

Pročitajte još

Najstarija žrtva imala je 88 godina, dok je najmlađa bila djevojčica od samo dvije godine. Neki od ljudi su, prema optužnici, mučeni i ubijeni na izuzetno svirep način.

Razlog je, kako smo već pisali, taj što nisu obrazloženi činjenični navodi o krivičnim djelima navedeni u optužnici.

Tužilaštvo BiH je u roku od 24 sata uložilo žalbu na odluku Suda BiH.

Za ove zločine optuženi su Ferid Buljubašić (70), Ahmet Sejdić (63), Rašid Sobo (58), Šefko Glušac (62), Zakir Jamak (54), Bahrudin Muhić zvani Bane (59), Adem Fehrić (61), Mustafa Poljo zvani Musa (58), Enver Kustura zvani Pena (56), Muhamed Liska (50), Sakib Čakar (66), Izet Sejdić (67) i Munir Nalo (53), piše Kliks.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu