Društvo

"SUD ĆE ODBITI TUŽBU" Advokat smatra da se Kon otvaranjem profila odrekao privatnosti

Najava epidemiologa Predraga Kona da će tužiti sve koji kopiraju njegove statuse na Fejsbuku i objavljuju ih u medijima bez njegovog pristanka, jeste legitimna sa stanovišta zaštite njegovog privatnog interesa, ali ne znači da je osnovana, smatra advokat Ivan Ninić i ukazuje da se otvaranjem profila na Fejsbuku on odrekao privatnosti.

"SUD ĆE ODBITI TUŽBU" Advokat smatra da se Kon otvaranjem profila odrekao privatnosti
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Čak i da se odluči na taj potez, sud će takvu tužbu odbiti kao neosnovanu – rekao je Ninić Tanjugu i podsjetio da je Kon i član Kriznog štaba za borbu protiv Covid-19, državni službenik, te da je sve što radi i govori izloženo sudu javnosti.

Onog trenutka kada je otvorio nalog na društvenoj mreži, Kon se odrekao privatnosti, smatra Ninić.

– Pristao je na pravila te platforme, i sve što objavi ili podijeli sa drugim korisnicima ne uživa poseban režim pravne zaštite, osim ukoliko ta objava ne predstavlja povredu tuđih prava ili krivično djelo – naveo je advokat.

U ovom slučaju bi, kako je objasnio, jedina odogovornost novinara mogla da bude u jednom segmentu, a to je da li je poštovao standard dužne novinarkse pažnje, odnosno da li provjerio da li fejsbuk profil pripada njemu i da li je on to napisao.

Pročitajte još

Istakao je da ne postoji zakonom propisana dužnost novinara da od njega traže saglasnost za prenošenje onih stavova, koje je on putem društvene mreže već plasirao javnosti.

Jedini segment gdje bi on mogao da dobije sudsku zaštitu je situacija u kojoj bi mediji njemu pripisali navodi ili izjave koje nisu autentično njegove, naveo je Ninić.

U konkretnom slučaju, kako je dodao, postoji pojačano interesovanje javnosti za svaku informaciju koja se odnosi na zaštitu i zdravlje građana i u tom smislu Kon mora da bude svjestan svog mjesta u društvu, uloge u državi, te da prihvati da njegova riječ ima težinu i da izaziva rekciju javnosti.

Kon je, prema pisanju pojedinih medija, namjeru da tuži sve koji koji kopiraju njegove statuse na toj društvenoj mreži i objavljuju ih u medijima, bez njegovog pristanka, podijelio na svom Fejsbuk profilu.

U istom statusu naveo je i da će blokirati sve prijatelje i njegove pratioce, koji njegov zid na Fejsbuku koriste za, kako je rekao, obračun i “tagovanje” sa lošom namjerom, prenijeli su mediji.