Hronika

"Sud dao primat javnom interesu u odnosu na privatni" Prva presuda na temelju "Skaj" aplikacije

Petočlana kriminalna organizacija koja je u januaru 2021. godine planirala ubistvo Budvanina Marka Ljubiše Kana, visokopozicioniranog pripadnika "škaljarskog klana", osuđena je na ukupno 20 godina robije.

"Sud dao primat javnom interesu u odnosu na privatni" Prva presuda na temelju "Skaj" aplikacije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo je prva presuda koja je izrečena na temelju “Skaj” komunikacije koja je dostavljena iz Francuske od tamošnjih pravosudnih organa.

Presudom su obuhvaćeni Ilić Lazar, Savić Strahinja, Milićević Grga, Klečak Miloš i Milenković Nikola, koji su proglašeni krivim za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Pročitajte još

Lazar Ilić optužen je za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dok je Milenković optužen za ubistvo u pokušaju izvršeno putem podstrekavanja.

Optuženi Savić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine u koju kaznu m se uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru od 25. januara 2021. godine, a optuženog Milićevića osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci u koju kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 28. januara 2021. godine. Miloš Klečak osuđen je na kaznu zatvora od tri godine, dok je Nikola Milenković osuđen na kaznu zatvora od pet godina zatvora.

Kraljevčani Lazar Ilić i Strahinja Savić, inače, optuženi su i za ubistvo Aleksandra Šarca u Beogradu. Ilić je, prema navodima optužnice, 17. oktobra 2020. pucao u Šarca u TC “Ušće”.

Šarac je tada teško ranjen i devet dana kasnije preminuo je u bolnici. Ilić i Savić uhapšeni su nekoliko mjeseci kasnije, u januaru 2021. u Budvi, piše Pobjeda.

Presuda

Sudija Vesna Kovačević, obrazlažući zašto je prihvatila navode iz “Skaj” komunikacije kao dokaz, navela je da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je zamolnicom za pružanje pravne pomoći koju je uputilo Francuskoj, zatražilo od nadležnih pravosudnih organa te zemlje, da u cilju sprovođenja ovog krivičnog postupka pruži pravnu pomoć u vidu dostavljanja dokaza i dokaznog materijala – podataka sa platforme “Skaj” i to u formi koja se može koristiti pred krivičnim sudom. Što je ovaj sud i prihvatio jer nema osnov da sumnja u vjerodostojnost ovih dokaza, imajući u vidu da su ih izdvojili francuski nadležni pravosudni organi i dostavili pravosudnim organima Crne Gore – navela je u obrazloženju.

Dalje je navela i da sud cijeni Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama koja se odnosi na poštovanje privatnog života, ali da sud daje primat javnom interesu koji je pretežniji u odnosu na privatni.

Odnosno daje primat st.2 člana 8 Konvencije, što čini opravdanim zadiranje javne vlasti o pravu pojedinca na nepovredivost komunikacije, što ima za cilj sprečavanje vršenja jednih od najtežih krivičnih dela koji su propisani našim zakonodavstvom – navela je u obrazloženju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije