Hronika

Sud izašao u susret dileru: Banjalučki INSPEKTOR NE IDE U ZATVOR, jer mora da radi

Bivši policijski inspektor iz Banjaluke Srđan Radulović, pravosnažno osuđen zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom na području Banjaluke, još uvijek je na slobodi, jer je osuđeni diler od nadležnog suda zatražio, i na kraju dobio, odlaganje izvršenja kazne i odlaska u zatvor.

Sud izašao u susret dileru: Banjalučki INSPEKTOR NE IDE U ZATVOR, jer mora da radi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Srđan Radulović

Nakon izvršenog uvida u CMS sistem za automatsko upravljanje predmetima utvrdili smo da je ovaj sud rješenjem od 13. juna 2022. osuđenom Srđanu Raduloviću dozvolio odlaganje kazne zatvora na period od šest mjeseci, odnosno do 13. decembra 2022, shodno odredbi člana 78. stav 10. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija RS, a iz razloga što je osuđeni jedini hranilac porodičnog domaćinstva, a supruga je rodila treće dijete u maju 2021. godine, navodi se u odgovoru banjalučkog Osnovnog suda.

Još 3 godine i 11 mjeseci

Radulović je u ponovljenom postupku pravosnažno osuđen na osam godina i pet mjeseci zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom.

Vrhovni sud RS je u aprilu ove godine pravosnažno osudio Radulovića i njegovog bivšeg radnog kolegu Ognjena Stijaka iz Kostajnice na ukupno 13 godina i pet mjeseci robije zbog organizovane prodaje narkotika i drugih krivičnih dela.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Srđan Radulović

Radulović je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina i pet mjeseci zatvora, a osim za prodaju droge osuđen je i za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, te  falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i  iznudu iskaza. Stijak je osuđen na pet godina i to zbog prodaje droge i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

S obzirom da se radilo o ponovljenom postupku, Raduloviću je kazna smanjena za mjesec dana, a Stijaku za tri mjeseca zatvora u odnosu na prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci u julu 2021. godine.

Obojici je u kaznu uračunato vrijeme koje su do sada proveli u pritvoru i na izdržavanju kazne od ukupno četiri i po godine i jedan dan.

Tako je Raduloviću ostalo da u zatvoru provede još tri godine i 11 mjeseci, a Stijaku je po novoj presudi ostalo da odsluži još pola godine.

Zastara

Vijeće Vrhovnog suda RS je presudu objavilo nakon što je odbilo kao neosnovanu žalbu Republičkog tužilaštva, a djelimično uvažilo žalbe optuženih i njihovih branilaca i Stijakove majke.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tako su oba optužena posljednjom presudom oslobođeni jednog krivičnog djela, “falsifikovanje ili uništavanje službene isprave”, koje im je bilo stavljeno na teret optužnicom i ranijim presudama.

Odlukom Vrhovnog suda RS oslobođeni su optužbe da su 20. septembra 2011. godine prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje koristi osumnjičeni naveli lažne podatke o prisustvu svjedoka toj radnji.

Pročitajte još

Ovih optužbi su oslobođeni, jer je za to konkretno krivično djelo nastupila apsolutna zastara.

Ostali dio posljednje izrečene presude Okružnog suda u Banjaluci je potvrđen, pa je tako Radulović označen kao vođa kriminalnog udruženja, a Stijak kao pripadnik organizovane kriminalne grupe.

Pravosnažnom presudom osuđeni su, jer su bili dio organizovane grupe koja je na području Banjaluke preprodavala drogu od 2011. do oktobra 2013. godine. Navodi se da su djelovali u sastavu kriminalnog udruženja na čijem čelu je bio Radulović, koji je angažovao narkodilera Gorana Bošnjaka da za njih preprodaje drogu. Prema navodima iz presude, Bošnjak je za inspektore prodao oko osam kilograma heroina i Raduloviću predao 100.000 KM.

FOTO: PU DOBOJ
FOTO: PU DOBOJ

Takođe, kako se navodi u presudi, optuženi su za potrebe zločinačkog udruženja uzimali dio droge zaplijenjene tokom policijskih akcija.

Prodavali drogu u krugu škole

U presudi se još navodi da su optuženi angažovali i druga lica da za njih prodaju narkotike, te su tako Damiru Č. i Vladimiru K. davali da za njih prodaju marihuanu.

Dvojac je prodao oko 6,7 kilograma marihuane za 17.000 KM.

Oni su drogu prodavali i kod Osnovne škole “Branko Ćopić” u Boriku.

Presudom je Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku zabranjeno obavljanje poslova službene dužnosti u trajanju od pet godina.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RAS SRBIJA

Vrijeme provedeno u zatvoru neće se uračunati u tu mjeru, a ona će se računati od dana pravosnažnosti presude.

Mjera zabrane je potvrđena presudom Vrhovnog suda Republike Srpske, a kao neosnovane su odbijene žalbe odbrane da nisu ispunjeni uslovi za izricanje pomenute zabrane. Vrhovni sud RS smatra da je osnovano izreći pomenutu mjeru, jer su optuženi zloupotrijebili poslove policijskih službenika kako bi izvršili krivično djelo.

Ovaj slučaj ostaće upamćen i po tome što je dio inspektora vraćen na posao iako su bili pravosnažno osuđeni za krivična djela, među kojima je iznuda iskaza.

Presude

Bivši inspektori za narkotike Srđan Radulović i Ognjen Stijak osuđivani su do sada više puta. Prvo su 2015. osuđeni na 16 godina i pet mjeseci zatvora. Tada je Radulović osuđen na 11 godina robije, a Stijak na pet godina i pet mjeseci zatvora. Tu presudu je potvrdio Vrhovni sud RS u martu 2016, ali je Ustavni sud BiH u martu 2018. godine prihvatio apelaciju optuženih, pa je presuda ukinuta i slučaj vraćen na novo odlučivanje. Optuženi su nakon toga, pušteni iz zatvora.

U ponovljenom postupku 2019. osuđeni su na 14 godina i tri mjeseca zatvora, ali je tu presudu, nakon žalbi odbrane, ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i postupak vratio na novo suđenje. Nakon toga, novom presudom u julu prošle godine osuđeni su na 13 godina i devet mjeseci zatvora. Radulović je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina i šest mjeseci, a osim za šverc droge i falsifikovanje osuđen je za iznudu iskaza. Stijak je dobio pet godina i tri mjeseca zbog prodaje droge i falsifikovanja službene isprave.

Na tu presudu Vrhovnom sudu RS žalili su se i odbrana i tužilaštvo, a nakon razmatranja žalbi Vrhovni sud RS je donio pravosnažnu presudu.

Prihvati notifikacije