Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Sud odlučio da za PROFESORA PLAGIJATORA nema mjesta na fakultetu, a on se ipak VRAĆA NA POSAO

Društvo
Autor:

Foto: Predrag Dedijer, IUS.BG.AC.RS/RAS Srbija

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je prijedlog za određivanje privremene mjere profesoru plagijatoru Aleksandru Jakšiću kojim je tražio da sud naloži Pravnom fakultetu da ga odmah vrati na rad.

Sud je našao da je takav zahtjev neosnovan, te da se Jakšić može vratiti jedino ukoliko u radnom sporu koji se pred tim sudom vodi dokaže da je otkaz bio nezakonit.

– Sud je donio odluku zasnovanu na zakonu i odbio prijedlog Aleksandra Jakšića da ga odmah vrati na posao – ističe za Blic dekan Pravnog fakulteta u Beogradu prof. dr Zoran Mirković.

Međutim, on objašnjava da da Pravni fakultet i pored ovakve odluke suda mora ovog profesora da vrati na rad zbog odluke koju je prije nekoliko dana donijela inspektorka rada, što znači da će, ako ministar Đorđević, u čijoj je to ingerenciji ne promijeni svoju odluku, dokazani plagijator biti vraćen na nastavu na fakultetu, bez obzira na plagirani udžbenik.

Postavlja se pitanje ko ima veće ingerencije da vrati ili ne vrati profesora plagijatora u nastavu.

– Sud je jedini nadležan da o ovoj stvari zauzme konačni stav, dok je nadležnost inspektorke rada bila samo provjera da li je ispoštovana formalna zakonska procedura prilikom otkazivanja ugovora o radu – smatra Mirković i dodaje da je uprkos navedenom inspektorka rada izašla van okvira svojih nadležnosti te je profesora Jakšića vratila na posao iz razloga koje je mogao da ocjenjuje sud. Pravni fakultet je uputio žalbu na odluku inspektorke rada, te će konačnu riječ o ovom pitanju dati ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Profesor Jakšić je sporni udžbenik napisao još 2008, a prije dvije godine mediji su izvijestili da je on prepisao oko 100 stranica iz knjige njemačkog profesora Bernda fon Hofmana, što je utvrdila i Etička komisija Pravnog fakulteta.

Aleksandar Jakšić, inače, u statusu je redovnog profesora, a predaje građansko procesno pravo i međunarodno privatno pravo. Sumnja se da je lažirao rad profesora Bernda fon Hofmana s Univerziteta u Trijeru.

Godine 2014. godine Blic je istraživao i rad samog Jakšića, i još tada je postojala mogućnost da ostane bez profesorskog zvanja ako se dokaže da je plagirao svoje naučne radove zahvaljujući kojima je došao do statusa redovnog profesora. Sve to uslijedilo je i nakon optužbi da je vrijeđao studente na vjerskoj osnovi i da je pijan dolazio na predavanja i ispite.

Između ostalog, Aleksandar Jakšić je 23. juna 2014. prijavljen da je plagirao i delove u svom udžbeniku “Građansko procesno pravo”, kao i da je navodio netačne podatke. Jakšić je u žižu javnosti dospio kada je s ispita udaljio studentkinju vređajući je na vjerskoj osnovi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO