Svijet

SUD PROMIJENIO PRVOBITNU PRESUDU Ubici novinara kazna zatvora povećana na 25 godina

Vrhovni sud Slovačke danas je doneo odluku da poveća kaznu zatvora sa 23 na 25 godina za Miroslava Marčeka osuđenog za ubistvo novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice i biznismena Petera Molnara, prenosi TASR.

SUD PROMIJENIO PRVOBITNU PRESUDU Ubici novinara kazna zatvora povećana na 25 godina
FOTO: MATEJ KALINA/EPA

Vrhovni sud je odlučio da Marčeku, koji se izjasnio krivim, neće biti omogućeno smanjenje kazne, a pitanje je bilo da li će biti osuđen na kaznu od 25 godina zatvora ili na doživotnu zatvorsku kaznu.

Iako psiholozi tvrde da je nemoguće resocijalizovati Marčeka, bilo je potrebno uzeti u obzir činjenicu da je osuđeni sarađivao sa pripadnicima organa reda nakon hapšenja, naveo je tužilac.

Specijalni kazneni sud u Penzioku kod Bratislave osudio je Marčeka na 23 godine zatvora u aprilu ove godine. Sud je uzeo u obzir činjenicu da je optuženi priznao krivicu, da je sarađivao sa policijom nakon hapšenja i da je rekao da se kaje zbog ubistava.

Međutim, javni tužilac je uložio žalbu na presudu, tvrdeći da uslovi za vanredno smanjenje kazne nisu ispunjeni.

Marček nije bio prisutan kada je presuda izrečena jer je dao pristanak da se ročišta održavaju u njegovom odsustvu.

Bivši vojnik Miroslav Marček priznao je da je 2018. godine ubio istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegovu vjerenicu Martinu Kušnirovu, kao i da je 2016. godine ubio biznismena Petera Molnara.