Politika

SUDBINA PETICIJE Ništa od smjene, većina poslanika podržava Lukača

Većina poslanika u Narodnoj skupštini RS neće podržati inicijativu narodnog poslanika SDS u NS RS Nebojše Vukanovića o smjeni ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača.

SUDBINA PETICIJE Ništa od smjene, većina poslanika podržava Lukača
FOTO RAS SRBIJA

Smatra ovo šef Kluba poslanika SNSD u NS RS Igor Žunić, komentarišući Vukanovićevu najavu da će na prvoj narednoj sjednici Parlamenta Srpske predložiti da se raspravlja o odgovornosti i smjeni ministra Lukača.

To je standardna populistička priča gospodina Vukanovića i nešto što on izvodi već godinama. Poslanici su nedavno glasali za podršku novoj Vladi RS, tako da je s tim sve rečeno – kaže Žunić.

Dodaje da Klub poslanika SNSD, kao najveće stranke u NS RS, neće prihvatiti Vukanovićevu inicijativu. On vjeruje da Vukanović neće imati podršku ni ostalih poslanika iz vladajuće koalicije s obzirom na to da su svi ministri nedavno dobili podršku u NS RS, pa samim tim i Lukač.

Stav

U PDP juče nisu mogli kazati da li će oni podržati Vukanovićevu inicijativu. Šef Kluba poslanika PDP u NS RS Perica Bundalo kazao je da će ova stranka zauzeti stav po ovom pitanju tek nakon sjednice  Predsjedništva PDP.

Pročitajte još

– Poštujem inicijativu poslanika Vukanovića. Međutim, na organima stranke nismo još o tome razgovarali, pa ne mogu reći da li će ta inicijativa biti podržana ili ne. Na sjednici predsjedništva ćemo zauzeti stav da li ćemo inicijativu zvanično podržati ili ne – naveo je Bundalo.

On je podsjetio da su poslanici PDP više puta do sada u skupštinskom radu insistirali na odgovornosti čelnika MUP za sve što se događalo u posljednih godinu dana u Banjaluci i Srpskoj.

Blog

Vukanović je u subotu na svom blogu pokrenuo i elektronsku peticiju za smjenu ministra Lukača, navodeći da je to dio demokratske i nenasilne borbe protiv kriminala i korupcije državnih službenika. On je pozvao građane da svojim potpisom zatraže smjenu ministra Lukača i podrže ovu inicijativu, te da svoju peticiju pošalju elektronskim putem na mejl adrese Vlade RS, Narodne skupštine RS i Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor NS RS.

Obrazlažući svoj zahtjev za smjenu ministra Lukača, Vukanović je kazao da MUP RS ne funkcioniše dobro i da ima “poražavajuće rezultate”.

– Ministar je trebao smijeniti sve one koji su bili umiješani u sramnu konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da je David Dragičević narkoman, te da je opljačkao kuću i sam upao u rijeku i tako se utopio, što se kasnije ispostavilo netačnim. Da je Lukač tada smijenio odgovorne osobe koje su bile na toj konferenciji i sramno obmanule javnost, povratio bi povjerenje građana. Međutim, pošto nikoga nije kaznio pokazao je da  je loš ministar – tvrdi Vukanović.

Dodaje da MUP RS gubi povjerenje građana otkako je Lukač došao na čelo te institucije.

– Pokrenuću pitanje smjene Lučaka na narednoj sjednici NS RS jer smatram da nije dostojan svoje funkcije i da vrlo loše obavlja svoj posao, prije svega zbog neriješenih brojnih ubistava u RS. Niko nije odgovarao ni zbog propasti Bobar banke i Banke Srpske, Farmlanda, Birča i ostalih velikih organizovanih pljački – navodi Vukanović u svom obrazloženju za smjenu ministra Lukača.

Potpisi nekoliko stotina građana

Vukanović je kazao da je njegovu elektronsku peticiju do sada potpisalo više stotina građana iz svih dijelova RS.

– Peticiju sam pokrenuo kako bih vidio koliko građana dijeli moje mišljenje, ali se plašim da će vladajuća koalicija izignorisati peticiju, kao i mnoge druge stvari do sada – tvrdi Vukanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije