Politika

„VEĆINI MINISTARA NE ZNAMO NI IME“ Borenović uvjeren da smjena Vlade ne bi ništa suštinski promijenila

Sigurno da ova Vlada Srpske ne zaslužuje prolaznu ocjenu, ali je činjenica da smjena ovakve Vlade, koja je decenijski kontinuitet pojedinaca - poslušnika koji samo klimaju glavom bespogovorno slušajući svog šefa, lidera SNSD, neće ništa suštinski donijeti, smatra predsjednik PDP Branislav Borenović.

„VEĆINI MINISTARA NE ZNAMO NI IME“ Borenović uvjeren da smjena Vlade ne bi ništa suštinski promijenila
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Govoreći o tome šta bi nam donijela eventualna smjena Vlade RS, o kojoj se spekuliše u političkim krugovima, Borenović kaže da se, prije svega, mora mijenjati koncept djelovanja i odnos prema javnom dobru i narodnom novcu.

– Jedan i više njih ministara, bez obzira iz koje vladajuće stranke da dolaze, biće zamijenjeni novim ministrima, koji neće, niti smiju da rade svoj posao kako je to propisano Ustavom i zakonima, već isključivo da slijepo slušaju ili da se ne zamijeraju svom stvarnom šefu iz najveće vladajuće stranke. Nažalost, takav izopačeni model ponašanja je predugo prisutan i može biti promijenjen samo suštinskom promjenom vlasti i uvođenjem novih vrijednosnih mehanizama odgovornog i odlučnog rada izabranih članova Vlade, ali i drugih rukovodilaca u javnim ustanovama i preduzećima. Dok se to ne desi, imaćemo Vladu u kojoj većini ministara ne znamo ni imena, niti šta konkretno rade u svojim resorima, a što je najžalosnije, to ne zna ni lider te vladajuće koalicije, koji ih u podijeli plijena raspodjeljuje i imenuje – kaže Borenović za Srpskainfo.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, nema više prostora za “koruptivno, raskalašeno i nedomaćinsko ponašanje”.

– To podrazumijeva davanje šanse drugačijim politikama i ljudima sa znanjem i spremnošću da iz korijena promijene postojeće stanje. Vladajuće elite u Srpskoj i BiH sigurno nisu u stanju da urade to i zato ovaj talas promjena iz Banjaluke, Bijeljine… treba nam donijeti ključne promjene 2022. godine. Mi ćemo u PDP na tome nastaviti snažno insistirati, jer želimo zaposlenu, pravednu i dostojanstvenu Srpsku – izjavio je Borenović.