Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SUKOB U EU ZBOG ALBANIJE I SJEVERNE MAKEDONIJE Kipar prijetio da će uložiti veto na dogovor o proširenju

Svijet
Autor:

Foto: Georgi Licovski/EPA

Zemlje članice EU sukobile su se u ponedjeljak oko početka pregovora za ulazak u Uniju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, a prema najnovijem zajedničkom izveštaju u koje je Rojters imao uvid, odluka o te dvije države mogla bi da bude odložena do oktobra, do kada će i njemački parlament to razmotriti.

Tokom sastanka, Kipar je zaprijetio da će uložiti veto na svaki dogovor o proširenju ukoliko EU ne pooštri svos stav o tome što Turska istražuje prirodni gas u istočnom Mediteranu, piše britanska agencija.

Ministri 28 zemalja članica sastaće se i danas kako bi razmotrili početak formalnih pregovora o članstvu dvije balkanske države.

– Bilo je velikog neslaganja među predstavnicima zemalja članica i nije sigurno da će svi ministri moći da se dogovore – rekao je diplomata iz EU.

Kipar je zaprijetio i da će blokirati cijeli tekst koji se odnosi i na buduću perspektivu svih zemalja koje teže da se pridruže Uniji, a među kojima su i balkanske zemlje Srbija, Crna Gora i BiH, ukoliko se ne riješi problem sa Turskom.

Prema riječima diplomate, Nikozija zahtijeva zajednički stav EU o pitanju istraživanja prirodnog gasa u istočnom Mediteranu od Turske, što prema riječima kiparskih Grka narušava ekskluzivnu komercijalnu oblast.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO