Svijet

SUKOBI U BOLIVIJI U okršaju policije i demonstranata osam mrtvih, desetine povrijeđenih (FOTO)

Politička kriza u Boliviji eskalirala je pošto su snage bezbjednosti otvorile vatru na pristalice Eva Moralesa pri čemu je ubijeno najmanje osmoro, a povrijeđene su desetine osoba, što ugrožava napore privremene vlade da obnovi stabilnost poslije ostavke bivšeg predsjednika.

SUKOBI U BOLIVIJI U okršaju policije i demonstranata osam mrtvih, desetine povrijeđenih (FOTO)
FOTO: JORGE ABREGO/EPA

Većina poginulih i povrijeđenih u gradu Sakabi u petak zadobila je rane od metaka, rekao je direktor bolnice u tom gradu.

Prema njegovoj ocjeni, ovo je najgore nasilje koje je vidio u svojoj 30-godišnjoj karijeri.

Demonstranti i rodbina žrtava okupili su se na mjestu pucnjave, uzvikujući: “Građanski rat, odmah!”, prenosi AP.

Evo Morales, kojem je u Meksiku odobren azil poslije ostavke na mjestu predsjednika Bolivije, napisao je na Tviteru da se dogodio masakr, dok je privremenu vladu koju predvodi Ðanin Anjes nazvao je diktaturom.

Sada ubijaju našu braću u Sakabi – napisao je Morales u drugom tvitu.

Demonstranti su rekli da je policija pucala kada su okupljeni građani pokušali da probiju vojni kontrolni punkt.

Najmanje 13 osoba je poginulo tokom ranijih višenedeljnih demonstracija protiv Moralesa pre nego što je otišao u Meksiko.

Ujedinjene nacije upozorile su danas da bi nasilje u Boliviji moglo da se “otme kontroli”, nakon što je protekle noći u sukobima snaga bezbednosti i pristalica bivšeg predsjednika Eva Moralesa poginulo najmanje osam osoba. Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele istakla je da bi eskalacija nasilja mogla da ugrozi demokratski proces u toj zemlji.

– Plašim se da bi situacija u Boliviji mogla da izmakne kontroli ako se vlasti prema njoj ne budu odnosile uz puno poštovanje ljudskih prava – navela je ona u saopštenju.

Ona je dodala da represivne akcije vlasti mogu da ugroze svaku mogućnost za dijalog.