Društvo

"Šume RS" u plusu? Dobra vijest, nagodba ili štimovanje papira i guranje problema pod tepih

"Šume RS" će, nakon mnogih problema koje su imale tokom ove poslovne godine, 2024. najvjerovatnije završiti u plusu, izjavio je direktor ovog javnog preduzeća Slaven Gojković.

"Šume RS" u plusu? Dobra vijest, nagodba ili štimovanje papira i guranje problema pod tepih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prvu polovinu godine smo završili u minisu većem od pet miliona KM, ali se u drugoj polovini poslovanje znatno popravilo i mislim da smo u oktobru to riješili i da smo trenutno u plusu. Sada je samo pitanje kakva će situacija biti do kraja 2024, ali vjerujem da ćemo godinu završiti pozitivno – rekao je Gojković.

FOTO: POSAVSKE NOVOSTI/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: POSAVSKE NOVOSTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Da li to znači da priču o “sječi” direktora u šumskim gazdinstvima koja su poslovala s gubitkom, treba zaboraviti?

Podsjećamo, ministar poljoprivrede i šumarstva RS, Savo Minić, krajem oktobra je najavio da će iz fotelje letjeti direktori šumarija u Višegradu, Foči, Kneževu i Čajniču.

Pročitajte još

Dakle, na tapetu su bili Spomenko Stojanović, kadar Demosa, te Marko Mičević, Miroslav Savić i Njegoš Radić iz SNSD.

Najveće sumnje je izazvala ministrova najava da će biti smijenjen Marko Mičević, direktor Šumskog gazdinstva “Vučevica” u Čajniču, koji je i lider lokalnog SNSD, član Glavnog odbora SNSD, i po mnogima štićenik Milorada Dodika.

KAMIONI SA BALVANIMA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako tvrde izvori Srpskainfo, bliski rukovodstvu “Šuma RS”, o smjenama direktora u ovom javnom preduzeću odlučuje se isključivo na osnovu stranačkih dogovora.

– Ako nema međustranačke nagodbe, nema ni smjene – kaže naš izvor.

S druge strane, sagovornici Srpskainfo upućeni u stanje na terenu, tvrde da nije moguće da se u “Šumama RS” milionski minus “popegla” za samo nekoliko mjeseci, uz nepromijenjen model poslovanja.

Sve je to prilično nategnuto. Moguće da su u plus računali i zalihe, jer neka šumska gazdinstva imaju na lageru sortimenata vrijedni i do milion i po KM, ali nema šanse da te zalihe prodaju do kraja godine. Dakle, nema tu para, samo balvani – kaže izvor Srpskainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije