Svijet

SUPERSONIČNO ORUŽJE Rusi tvrde da su odavno počeli rad na AVANGARDU

Bivši generalni direktor Naučno-proizvodnog udruženja za mašinstvo Gerbert Jefremov, tvorac ruskog supersoničnog oružja "avangard", odbacuje tvrdnje da su Rusi ukrali iformacije o razvoju tog oružja od administracije bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame.  

SUPERSONIČNO ORUŽJE Rusi tvrde da su odavno počeli rad na AVANGARDU
FOTO: ANATOLY MALTSEV/EPA

Jefremov je naveo da je Obama “još išao u školu” kada su Sovjeti radili na takvoj vrsti oružja.

Inače, Jefremov je tvorac najnaprednijeg oružja na svijetu – hipersoničnog bloka “avangard”, a učestvovao je i u razvoju krstarećih raketa za podmornice, protivbrodskih raketnih kompleksa, interkontinentalnih balističkih raketa, te orbitalnih stanica “almaz”, raketa “strela” i različitih satelita.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin dodijelio mu je Orden Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Kako navodi “Sputnjik”, Rusija je nadmašila SAD u stvaranju hiperzvučnog oružja. Za sada, hipersonične rakete postoje samo u Rusiji, iako su druge države, prije svega SAD, aktivno uključene u njihov razvoj i testiranje.

Ruska vojska počela je prošle godine da se naoružava novim hipersoničnim raketnim sistemima “avangard”, koji mogu da nose nuklearne i konvencionalne bojeve glave.

Ovaj novi tip strateškog oružja pouzdano će štititi bezbjednost Rusije u narednim decenijama.

Rusija je jedina zemlja u svijetu koja raspolaže takvim oružjem, a za njega se prvi put čulo tokom govora Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom Rusije 2018. godine.

“Avangard” ima interkontinentalni domet i može da leti na granici sa stratosferom, a u stanju je da razvije brzinu od 27 maha. U ovom trenutku to je najbrži objekat na svijetu.

Pri takvoj brzini, praktično nijedan protivraketni sistem neće biti u mogućnosti da ga zaustavi.