Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SUSRET RATNIH DRUGOVA Vezisti Vojske Republike Srpske ponovo na vezi

Regioni
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Poslije 25 godina, od kada su odložili vojne uniforme i uređaje, bivši pripadnici bataljona veze Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske prvi put su se sastali početkom decembra.

Pedeset bivših vezista na sastanak u Banjaluku doputovalo je iz Gradiške, Laktaša, Prnjavora, Srpca, Prijedora i drugih mjesta ove regije.

Njih je bilo najviše, ali datu riječ organizatorima nisu iznevjerili ni ratni drugovi koji su se poslije rata nastanili u Srbiji i kojekuda po svijetu.  Među okupljenima u prvim redovima u restoranu i ispred objektiva fotografskih aparata bili su Miroslav Popržen, Zlatan Kočić, Jadranko Gajić, Milan Gvozderac, Aco Stanivuković, Dragan Martić, Gordan Vukelić, Milomir Trtić…

– Sa velikim zadovoljstvom odazvali smo se pozivu, zahvalni svima, a posebno Mitru Gačiću, koji su inicirali naš susret. Prošlo je mnogo vremena, iza nas su ratne i poratne godine, svako je otišao svojim putem. Neki se bave poljoprivredom, rade u preduzećima, državnim ustanovama, bave se različitim poslovima ili su u penziji – ispričao je za Srpskainfo Milan Gvozderac iz Bakinaca kod Laktaša.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Na susretu punom emocija sjetili su se poginulih i ranjenih boraca, teških dana i godina punih neizvjesnosti.

– Duga je to priča, a svaki dan proveden u ratu je istorija. Sada se sjećamo lijepih trenutaka i uspješnih događaja. Većina je bila u najljepšim životnim godinama, kada nisu mnogo ni znali o svemu što ih je snašlo, odvojilo od kuća i porodica. Poslije završetka rata sabiramo uspomene i čuvamo sjećanja na to vrijeme – kaže Mitar Gačić, inicijator sureta.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Zoran Dujaković, komandir voda Bataljona veze, pohvalio se mnogim prijateljstvima stečenim, iskovanim u najtežim danima, kada je linija između života i smrti bila tako blizu, gotovo jedna pored druge, često se preplićući.

– Svaki mirnodopski, poratni susret s drugovima je novi prilog ratnom dnevniku čije stranice ne blijede, događaji ne zaboravljaju nego prepričavaju i prenose novim generacija – smatra Dujaković.

On kaže da najveće teškoće, trenuci iskušenja, borbe za život koje samo rat može donijeti, mnogo godina kasnije dobijaju drugačiju dimenziju, novi smisao.

Dragan Perić, pukovnik VRS u penziji, o svojoj te ulozi ratnih drugova na veoma odgovornim zadacima daje potpuni značaj.

– Veza je ključni faktor u ratu, nju je neophodno brzo uspostaviti i zaštiti. Od toga zavisi uspjeh, ishod akcije. Veza i vezisti su specifičan rod vojske koji od svojih pripadnika zahtijeva šifrovani način sporazumijevanja i bezbjednu vezu – podsjetio je pukovnik Perić svoje vojnike na teoriju koju je iznosio mnogo puta, a sada istu ratnu lekciju ponovio.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Iza ove teorije je, kazao je, mnoštvo životnih priča, kilometara pod nogama, po vodi, blatu, na kiši, danju i noću.

– U ovoj prilici podsjećamo se i prepričavamo kako smo se borili da izvršimo zadatke, da izborima mir i zaštitimo živote naših ljudi i naroda – ispričao je pukovnik Perić.

Raco Tomić, pripadnik Bataljona veze, srećan je zbog susreta s ratnim drugovima, sa kojima je proveo pet godina.

– Svaki naš pojedinačni susret je drag i dirljiv, krasi nas međusobna solidarnost, razumijevanje, pomoć i podrška. Naši susreti su duge i nikada do kraj ispričane priče, a ovaj zajednički, gdje pokazujemo fotografije svoje mladosti, je poseban – kaže Tomić.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Raco Tomić

Ovaj bivši vojnik Republike Srpske uvjerava da su njihove veze često bile jedine koje su izolovano područje povezivale sa svijetom i ljudima, sa porodicama, prijateljima… Zato su, veli, susreti ratnih drugova važni da se pamti i čuva sjećanje na rat, a gradi mir.

Milovanova besjeda

Milovan Milutinović, ratni načelnik Informativne službe Vojske Republike Srpske i poratni univerzitetski profesor, bio je drag gost na susretu vezista sa kojima je nekada uspješno sarađivao.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Milovan Milutinpović

– Ove i ovakve susrete treba njegovati, čuvati prijateljstva stečena u teškim danima. Ona su izdržala ispite rata i zato je važno da jačaju i u miru. Ratni drug je isto što i brat, prijatelj, pa čak i više od toga. U sadašnje vrijeme nama je potrebno međusobno povjerenje i uvažavanje po uzoru na ratne dane, jer se tako gradi država i društvena zajednica – kazao je Milutinović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO