Društvo

Sutra je veliki ženski praznik: Obilježava se Pokrov Presvete Bogorodice i evo šta treba uraditi da bi vas pratilo dobro zdravlje i sreća

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici slave sutra (14. oktobar) Pokrov Presvete Bogorodice, u našem narodu poznat i kao veliki ženski praznik.

Sutra je veliki ženski praznik: Obilježava se Pokrov Presvete Bogorodice i evo šta treba uraditi da bi vas pratilo dobro zdravlje i sreća
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kako Pokrov Presvete Bogorodice spada u ženske praznike, vjeruje se da će Bogorodica ženama uslišiti želju koju požele na ovaj veliki dan.

Pokrov Presvete Bogorodice predstavlja njen omofor (pokrivač) koji je “ona razastrala nad Hrišćanima – u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik”. Vjeruje se da Bogorodica i dalje drži ovaj pokrov iznad nas i štiti nas od zla.

Običaj kaže da žene koje nisu rađale, treba da na ovaj veliki praznik zapale svijeću, pomole se i poste.

Pročitajte još

Predanje glasi: na sutrašnji dan 911. godine, za vrijeme cara Lava Mudrog, Sveta Deva Marija tokom službe javila se okupljenom narodu na molitvi u Bogorodičinoj crkvi u Carigradu. U četvrtom času svenoćnog bdenija, vjernici su ugledali Presvetu Majku Božiju sa raširenim omoforom, odnosno pokrovom na rukama, kojim je pokrila sve prisutne, dajući znak da pod svoje okrilje uzima sve koji vjeruju u nju i njenog sina, piše Žena Blic.

Uveden je tako praznik, u narodu poznat i kao Pokrovica, koji proslavljala Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskog roda, koja moli Gospoda za milost prema grešnima.

Praznik poštuju svi, a žene, po običajnom kalendaru, sutra ne bi trebalo da rade bilo kakve teške fizičke poslove. Mlade žene se naročito mole Bogorodici, zaštitnici svih žena, a posebno porodilja i majki.

Pećka Patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao slavu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu