Društvo

Suvi i mjestimično vlažni kolovozi: Vozači oprez, u toku 2023. godine stradalo 17 pješaka, a 78 teško povrijeđeno

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH jutros se vozi po suvom i mjestimično vlažnom kolovozu, a vozačima se savjetuje oprez zbog učestalih odrona na dionicama Karanovac-Kneževo, Trnovo-Foča, Crna Rijeka-Jajce-Višegrad-Rogatica i Gacko-Tjentište, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Suvi i mjestimično vlažni kolovozi: Vozači oprez, u toku 2023. godine stradalo 17 pješaka, a 78 teško povrijeđeno
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

Na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

Zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta Brod na Drini, Foča – Hum, Šćepan Polje izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja sve do kraja godine.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta na koridoru “Pet ce” od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu dionica Rudanka-Doboj. Radovi su produženi do kraja godine.

Na magistralnom putu Rača-Bijeljina u rejonu Balatuna, zbog radova, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja. U toku su radovi na putnom pravcu Gradiška-Nova Topola-Klašnice.

Klizišta usporavaju saobraćaj na magistralnom putnom pravcu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu i na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na regionalnom putu Rudanka-Stanari, na prevoju Ljeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Do povremene obustave saobraćaja, zbog izvođenja bušačko-minerskih radova, dolaziće na dionici magistralnog puta Trnovo-Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice u vremenu između 7.00 i 16.00 časova.

Zbog radova i miniranja na kamenolomu “Grapska-Kostajnica” u Kostajnici kod Doboja dolazi do povremene obustave saobraćaja na dionici regionalnog puta Doboj-Modriča.

U FBiH u toku su radovi na ulazu u Neum na putnom pravcu Stolac-Neum zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu Dubrovačkom ulicom).

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu. Radovi se izvode i na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići.

Pročitajte još

Na graničnim prelazima jutros nema zadržavanja u putničkom saobraćaju.

Iz AMS napominju da je u toku republička preventivna kampanja pod nazivom “Budi vidljiv, ne budi figura” s ciljem povećanja bezbjednosti pješaka u saobraćaju kroz povećanje njihove uočljivosti noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Većina saobraćajnih nezgoda u kojima stradaju pješaci dogodila se u noćnim uslovima odvijanja saobraćaja, van naseljenih mjesta, na otvorenom i neosvijetljenom dijelu puta.

U saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj u 2023. godini smrtno je stradalo 17 pješaka, dok je 78 pješaka teško povrijeđeno, podsjećaju iz AMS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu