Društvo

SVADBARSKA ATMOSFERA, TORTA U OBLIKU SANDUKA Pogrebnik sprema jubilarnu GROBARIJADU

Radiša Mihajlović, vlasnik jednog požarevačkog pogrebnog preduzeća, organizuje 2. novembra jubilarnu, desetu “Grobarijadu”, u restoranu u tom gradu.

SVADBARSKA ATMOSFERA, TORTA U OBLIKU SANDUKA Pogrebnik sprema jubilarnu GROBARIJADU
Foto: Milan Biorač/Privatna arhiva/RAS Srbija

Ovo je treća “Grobarijada” koja se održava u Požarevcu, a kako je za portal Telegraf rekao Mihajlović, ovom proslavom on će obilježiti 25 godina rada svoje firme i odlazak u zasluženu penziju.

Očekujem preko 250 gostiju iz Srbije i svih republika bivše Jugoslavije, osim Slovenije, kao i kolege iz Rumunije, Bugarske i Italije – rekao je Mihajlović.

Ispred restorana biće postavljena kočija, ali i moderni “Mercedes”, da se vidi kako su se nekad prevozili pokojnici, a kako se to danas čini.

Unutrašnjost restorana biće dekorisana u skladu sa proslavom, a biće i torta u obliku mrtvačkog sanduka.

Poslednja “Grobarijada” održana je u ovom gradu prije pet godina i tada su u restoranu, iznad čijeg ulaza je pisalo “Dobro nam došli, Topalovići”, bile poslužene dvije torte – jedna u obliku krsta, a druga kao pogrebni sanduk, koju je domaćin probio glogovim kocem.

Prošla “Grobarijada” održana je u Despotovcu. Na toj proslavi privatnih pogrebnika Srbije, igralo se i veselilo kao da se neko ženi. Gosti su bili svečano odjeveni, a tu su bili i kamerman, dekoracija, baloni, mašnama ukrašene stolice…

Naravno, nije moglo da prođe bez torte. Međutim, ona je, jedina odavala na kakvom su se skupu zvanice obrele: bila je u obliku suze, sa cvijećem koje se inače stavlja na ovu vrstu pogrebnog vijenca.