Društvo

"Svaki građanin mora da osudi svako nasilje, bez ozbira na uzrok i razloge" Stručnjaci prokomentarisali NAPADE NA PROSVJETNE RADNIKE

U istom danu Srbiju je potresla vijest o dvije epizode nasilja u školama. U oba slučaja na meti je bio prosvjetni kadar u osnovnim školama - nastavnica biologije, odnosno učiteljica.

Učenici ispred škole
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Majka koja je napala nastavnicu biologije u OŠ “Jovan Dučić” i krvnički je pretukla, nezadovoljna što njenom sinu zaključena dvojka, biće sutra saslušana u Tužilaštvu. Učiteljica iz OŠ “Sveti Sava” prijavila je da je verbalno i fizički napadnuta od dvoje roditelja učenice te škole.

Snežana Vuković iz Ministarstva prosvjete Srbije decidna je da situacije poput onih u OŠ “Sveti Sava” i OŠ “Jovan Dučić” moraju da naiđu na osudu, ne samo Ministarstva i ministarke koja je osudila ovo ponašanje.

– Svi moramo da pokažemo empatiju prema zaposlenima u prosvjeti. Svaki građanin mora da osudi svako nasilje, bez ozbira na uzrok i razloge. Mi odrasli dajemo primjer djeci koja sutradan vrše nasilje prema vršnjacima ili drugim osobama u njihovom okruženju – navodi ona.

FOTO: BLIC/SCREENSHOT
FOTO: BLIC/SCREENSHOT

Darko Eger, predsjednik Aktiva direktora novobeogradskih škola ističe da je situacija uznemirujuća.

– Vidite do čega je dovelo. Takve vijesti su svakodnevne, mi ovakve roditelje imamo svaki dan u školi. Nastavnica koja je doživjela ovo nasilje je opet krenula sa jedne strane bez ikakve loše namjere, ona je sa njom razgovarala iz najbolje namjere da objasni prijedlog zaključne ocjene. Ona uopšte nije bila u obavezi da razgovara sa majkom. Djeci se uvijek obrazloži ocjena, to je samo prijedlog. Ocjenu zaključuje Odjeljensko vijeće i kada se sve uzme u obzir mi dobijamo zaključnu ocjenu. Ovo je potpuno besmisleno. Majka ne zna na koji način se zaključuje ocjena – istakao je Eger.

On smatra da je svaki odnos prema školi na ovaj način problematičan, ako imate ovakav odnos prema obrazovanju kakav primjer dajete djetetu.

Pročitajte još

– Nadam se da će koleginica da bude dobro, nadam se da će njen oporovak biti brz. Psihološke posljedice će duže trajati, kao i oporavak od njih. Moramo da prihvatimo činjenicu da je ovo bio izolovan incident, nije situacija koja se dešava svakodnevno… Imali smo sedam situacija nasilja nad nastavnicima od roditelja. Prethodne godine je bilo izolovanih incidenata i zbog toga smo i mijenjali pravilnik. Odmah se zna da mora da se pokrene vaspitno-disciplinski postupak, obavještava se i MUP i tužilaštvo i Centar za Socijalni rad i ukoliko se dogodi ovakva situacija obavezno obavještavamo sve nadležne. Važno je zaštiti i dijete koje se nalazi u takvim porodicama – rekao je Eger.

– Do sada su djeca uglavnom bila ona koja su incirala nasilje, uvijek je veća briga sa roditeljima nego sa djecom. To je prilično jasno svima, teže je izvršiti uticaj na roditelje. Potpuno je jasno da Ministarstvo prosvjete čini sve, počevši od prošle godine, mnogo stvari se tu promijenilo. Imali smo i smjernice vrline i vrijednosti koje smo promovisali čitave godine – istakao je Eger, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu