Društvo

Svaki osmi penzioner s ADMINISTRATIVNOM ZABRANOM: U septembru vratili 3,18 miliona maraka duga

Svaki osmi penzioner koji prima penziju iz Fonda PIO RS ima administrativnu zabranu, u vidu obustave dijela primanja, zbog kredita ili sudskog i poreskog rješenja, saznaje Srpskainfo.

Svaki osmi penzioner s ADMINISTRATIVNOM ZABRANOM: U septembru vratili 3,18 miliona maraka duga
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Po podacima koje smo dobili u Fondu PIO RS, za 34.000 penzionera u septembru je obustavljena ukupna isplata 3,18 miliona KM. Taj iznos je, dakle, preusmjeren mikrokreditnim organizacijama, raznim prodavnicama ili povjeriocima koji od penzionera potražuju novac.

– Fond PIO Republike Srpske, na zahtjev Udruženja penzionera  i njihove saglasnosti, potpisuje ugovor  s pravnim subjektima za robno, novčano i uslužno kreditiranje članova Udruženja penzionera. U skladu sa ugovorom i saglasnošću korisnika obustavljamo dio ličnih primanja – objašnjavaju u Fondu PIO RS.

Krediti

Što se tiče pravnih lica kojima se obustavljeni novac prenosi, računajući postupanje i po administrativnim zabranama i po sudskim i poreskim rješenjima, u pitanju je broj od oko 500 povjerilaca. Uglavnom su to komunalna preduzeća, kojima penzioneri duguju za struju ili vodu.

Takođe, Fond PIO je, u ime penzionera, potpisao 235 ugovora sa pravnim licima – povjeriocima o obustavi dijela primanja po datim robnim i novčanim kreditima. Dakle, to su mikrokreditne organizacije i prodavnice koje penzionerima daju robu na odloženo plaćanje.

Po podacima Agencije za bankarstvo RS, najzastupljeniji krediti mikrokreditnih organizacija su upravo za penzionere. Kamatne stope kod MKO su znatno veće nego u bankama.

Nikola Gojković, predsjednik Udruženja penzionera Banjaluka, za Srpskainfo kaže da mu se penzioneri s malim penzijama obraćaju često zbog traženja novčane pomoći do 1.000 KM.

Pročitajte još

– Ja ih upućujem na jednu mikrokreditnu organizaciju iz Brčkog. Oni naplaćuju svoje usluge, nešto sitno za razliku od onog jednog bivšeg mikrokreditnog društva, koje je uzimalo 27 odsto na kamatu, pa su mi penzioneri dolazili uplakani – kaže Gojković.

Potrepštine

Međutim, nije mogao da kaže koji su to uslovi MKO u koju upućuje penzionere. Ali, saznajemo da je u toj mikrokreditnoj organizaciji moguće da penzioner dobije kredit od, recimo, 1.000 KM na šest mjeseci i godinu dana. Ako uzme na šest mjeseci, plaća samo “trošak” obrade kredita od 50 KM. Ako uzima na godinu dana, plaća 35 KM za “trošak” obrade zahtjeva i 13 KM za osiguranje u slučaju smrti. Mjesečna rata je 89,31 KM, a kamata 12,99 odsto.

–  Trebaju im pare za lijek, za ogrijev, zimnicu, da plate dug za struju. Uglavnom, treba im 300, 400, do 1.000 maraka. Ne mogu se oni više ni zadužiti – objašnjava Gojković razloge zbog kojih penzioneri uzimaju mikrokredite.

Kaže da sigurno ima slučajeva da djeca penzionera uzimaju zapravo raznu robu na odgođeno plaćanje.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Prisutan je i takav vid kreditiranja, odnosno pomaganja članova porodice. Mada i penzioneri često, kao ljudi od povjerenja, ali i naivni, idu na prezentacije svega i svačega za kuću. Tamo ih prodavci ubijede da kupe ono što im ne treba. Uostalom, i ja sam to uradio. Kupio sam za 1.000 KM masažer i sad mi samo skuplja prašinu. Lakovjeran sam bio, mislio sam da je to dobro. Dao bih ga sada za 200 KM, ali neće niko da uzme – navodi Gojković.

Sigurno je da je nastarija populacija u Republici Srpskoj, kako kaže, poželjna klijantela mnogih. Kaže da su ga neki dan zvali iz jedne banke s namjerom da dođu u prostorije Udruženja kako bi predstavili kreditnu liniju za penzionere.

Ali, i same penzionere, dodaje, privlače odgođenja plaćanja.

– Da toga nema, gotovo niko od njih ne bi mogao da ode u banju ili da pripremi zimnicu – zaključuje Gojković.

NA METI PREVARANATA

Penzioneri su vrlo često žrtve prevara raznih trgovaca koji dolaze na vrata „samo da prezentuju proizvode“. Tako je Srpskainfo prošle godine pisala o slučaju jednog penzionerskog para koji živi u blizini Banjaluke.

Prodavačica “super masažera”, koja je radila za jednu bijeljinsku firmu, došla im je u kuću na Nikoljdan i nagovorila ih da pristanu na prezentaciju “bez obaveza”, a onda je uslijedilo ubjeđivanje. Domaćica je rekla da im masažer ne treba, jer nemaju novaca za takve stvari, a nisu se posavjetovali ni sa ljekarima. Potom je rekla da mora kod rođaka na slavu, ali akviziterka se nije dala omesti. Ostala je u kući, sama sa ostarjelim domaćinom, pod izgovorom da se “prezentacija ne smije prekidati”.

– Mog supruga, koji je jako star, nagluv i koji zavisi od moje pomoći, ubijedila je da će masažer pomoći meni i da će on, ako ga kupi, “spasti svoju suprugu”. Vjerujući da mi čini dobro, pristao je i potpisao ugovor vrijedan 1.143 KM. To znači da ćemo u naredne dvije godine, od penzije od 200 KM, izdvajati skoro 50 KM, dakle četvrtinu prihoda, za tu stvar, koju ja, kako mi je kasnije rekla doktorka, ni slučajno ne smijem koristiti – ispričala je ova penzionerka.

Prihvati notifikacije