Politika

“SVAKOM STRPLJENJU DOĐE KRAJ” Cvijanovićeva tvrdi da je Džaferovićev koncept POGUBAN ZA BiH

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je koncept koji zastupa bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poguban za BiH koju on navodno brani, prizivajući intervencionizam stranaca.

“SVAKOM STRPLJENJU DOĐE KRAJ” Cvijanovićeva tvrdi da je Džaferovićev koncept POGUBAN ZA BiH
Foto: Srna

Valjda bi bilo pametnije da je od BiH pravio mjesto u kojem bi svi njeni narodi rado živjeli, a ne mjesto koje bi kad god oni zaplaču, branili i čuvali stranci – navela je Cvijanovićeva, komentarišući izjavu Džaferovića da je uzrok svih današnjih problema unilateralno nastojanje predstavnika iz Srpske da bude spriječen put zemlje u NATO, odnosno da ne bude dostavljen Godišnji nacionalni plan u okviru odobrenog Akcionog plana za članstvo u NATO.

Ona je naglasila da Džaferović deset mjeseci nakon izbora blokira formiranje vlasti na nivou BiH, nastojeći da obezvrijedi volju birača u Republici Srpskoj, prenosi RTRS.

– Nije valjda da nam Džaferović poručuje da je dobro za Republiku Srpsku i njene građane da trpe samovolju političkog Sarajeva i uzurpaciju njihovih političkih prava ili da je dobro da trpe finansijsku štetu od raspodjele indirektnih prihoda ili blokiranja različitih projekata – ističe Cvijanovićeva.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ona naglašava da je obaveza institucija Srpske da zaštite građane i Republiku od maltretiranja iz Sarajeva iz kojeg se uporno i finansijski i politički nastoji nanijeti šteta Republici Srpskoj.

– Mi hoćemo da se poštuju Ustav i zakoni, a u Ustavu jasno piše šta je čija nadležnost. Džaferović bi trebalo da zna šta piše u Ustavu i šta sve na nivou BiH postoji, a što uopšte ne piše u Ustavu. Pa, kakva je to onda pravna država i da li je normalna – pita Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da maltretiranje u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH predugo traje, te da svakom strpljenju dođe kraj.

– Šta će građanima država u kojoj se formiranje vlasti uslovljava izmišljenim temama, a ne bavi se razvojem? Ili u kojoj se priča o suživotu, a ne poštuju se različitosti ili različiti stavovi – navodi Cvijanovićeva. Ona je istakla da je na sceni uzurpacija prava građana u Srpskoj i sprečavanje da se sprovođenjem izbornih rezultata sprovede njihova izborna volja.

– I još nam, da stvar bude i gora, Džaferović objašnjava da je to dobro za iste te građane. E, pa, nije nam dobro i imamo pravo da se od uzurpatora zaštitimo – poručuje Cvijanovićeva.