Svijet

SVE IMA SVOJU CIJENU Island za 37 miliona dolara DOVODI LJETNE TEMPERATURE na ostrvo

Islandski arhitekta odlučio je da iskoristi obilje geotermalne energije koju njegova zemlja pruža i za 37 miliona dolara da uzgaji egzotično voće.

SVE IMA SVOJU CIJENU Island za 37 miliona dolara DOVODI LJETNE TEMPERATURE na ostrvo
Foto: Wikipedia

Naime, budući da na Islandu zima traje devet mjeseci, stanovnici te ostrvske zemlje imaju ograničene mogućnosti za poljoprivredu. No, kako piše Blumberg, država i dalje ima mnogo neiskorišćene površine kao i ono što je ključno za projekat Hjordisa Sigurdardotira mnogo vulkana i energije koju oni pružaju. Stoga se taj arhitekta bacio u poslovni poduhvat u sklopu kojeg gradi prve biokupole na svijetu, od kojih će ona najveća biti veličine fudbalskog igrališta i protezaće se na šest spratova kako iznad, tako i ispod zemlje.

Sam projekat “tropskog Islanda” inspirisan je izgledom Amazonovog sjedišta u Sijetlu i singapurskim vrtovima uz zaliv, a iako još nije u potpunosti prikupljen iznos potreban da se on izgradi, ima veoma moćne investitore među kojima je i islandska najveća banka Arion.

Aldin, kako je projekat nazvan, biće smješten u parku Rejkjavik i protezaće se površinom od 4.500 kvadrata i zapošljavati oko 60 ljudi. Staklene kupole će se koristiti kako bi se uzgojile banane i ostalo tropsko voće, ali će poslužiti i kao svojevrsni mediteranski resort u blizini Sjevernog pola i imati funkciju jačanja turizma na ovoj izolovanoj lokaciji.

Zapravo će svaka od kupola imati različitu klimu i svrhu. Ona najmanja, recimo, nazvana je farmerskom laboratorijom i imaće će market, restoran i prostore za edukacije, dok će druge dvije biti tropsko i mediteransko odmaralište u kojima će se održavati poslovne konferencije i drugi događaji i u njima će biti prvi velnes na Islandu.

Uz to, riječ je o turističkoj atrakciji koja će, ako se sve odradi prema planu, imati najniže operativne i energetske troškove na svijetu.

Na taj način, smatra Sigurdardottir, preporodiće se islandski turistički sektor koji je sve do nedavno, odnosno do propasti lokalnog avioprevoznika Wow Aira, bio najveći izvor prihoda zemlje.

Prema poslovnom planu, Aldin bi trebao da privuče između 300.000 i 400.000 posjetilaca godišnje. Poređenja radi, islandsku najpoznatiju turističku atrakciju, Plavu lagunu, u jednoj godini posjeti oko 1,3 miliona turista.

Projekta je u finalnoj fazi dobijanja dozvola od glavnog islandskog grada, a otvarenje kupola je predviđeno za dvije godine.

(Jutarnji list)