Biznis

SVE MANJE U UPOTREBI JAVNI PREVOZ Od početka pandemije u Evropi uloženo milijardu evra u biciklističku infrastrukturu

Pandemija korona virusa ima pozitivne posljedice, a jedna od njih jeste da je potaknula ljude da više koriste bicikle.

SVE MANJE U UPOTREBI JAVNI PREVOZ Od početka pandemije u Evropi uloženo milijardu evra u biciklističku infrastrukturu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zato su pojedine evropske zemlje uložile mnogo novca u gradnju biciklističke infrastrukture tokom pandemije.

Od početka pandemije na području Starog kontinenta investirano je milijardu evra u ovu infrastrukturu, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (SEF) pozivajući se na podatke Evropske biciklističke federacije.

Značajan uzrok popularizacije biciklizma u posljednjih nekoliko mjeseci jeste taj što je pandemija mnoge navela da ne koriste javni prevoz.

Zato se nije ulagalo samo u biciklističku infrastrukturu, nego je odlučeno i da se u pojedinim dijelovima gradova onemogući kretanje automobila i smanji intenzitet saobraćanja motornih vozila.

Najviše u Evropi je uložila Finska – skoro 7,8 evra po stanovniku. S obzirom na to da Finska ima više od 5,5 miliona stanovnika, to znači da je ukupno izdvojila više od 43 miliona i 200.000 evra. Slijede je Italija, Francuska i Velika Britanija. I u drugim dijelovima svijeta se nastoji učiniti isto.

Prema podacima Trek Bikesa u Sjedinjenim Američkim Državama je tokom pandemije prodaja bicikala porasla za 121 posto. Da je prevoz biciklom sigurniji od javnog prevoza tokom pandemije misli 85 posto Amerikanaca.

U Meksiko Sitiju je u toku gradnja nova 54 kilometra biciklističke staze, prenosi agencija Rojters. U Bogoti je izgrađeno već 80 kilometara i nadležni glavnog grada Kolumbije se nadaju da će to povećati broj biciklista.

Od ranije je poznato da biciklizam pozitivno utiče na fizičko i mentalno zdravlje čovjeka. Dobar je i po okoliš jer smanjuje emisiju ugljendioksida i drugih štetnih materija.