Svijet

Sve oči uprte u Moskvu: Putin danas dočekuje najvažnijeg gosta

Kineski predsjednik Si Đinping danas počinje posjetu Rusiji, što je njegova prva posjeta stranoj zemlji otkako je treći put izabran za predsjednika Kine, a takođe i njegova prva posjeta Rusiji od početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine.

Putin Đinping
FOTO: SERGEI BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA

Posjeta će postaviti temelje za razvoj kinesko-ruskih odnosa u narednih pet godina i produbiti međusobno razumijevanje Moskve i Pekinga o važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, prenosi RIA Novosti.

Si Đinping će boraviti u poseti Moskvi od danas do 22. marta, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, a lideri će razgovarati o pitanjima daljeg razvoja saradnje dvije zemlje, najavljeno je ranije iz Moskve i Pekinga.

Si i Putin razgovaraće o kinesko-ruskom sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, razmijeniti mišljenja o važnim međunarodnim i regionalnim poslovima i unapređenju saradnje dvije zemlje, saopštilo je ranije Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je u petak da ce posjeta Sija Moskvi dodatno produbiti međusobno povjerenje i razumijevanje između dvije zemlje, ističući da će to biti i putovanje u cilju jačanja mira, navodi Kineski međunarodni radio.

Vol strit džurnal je, pozivajući se na svoje izvore, prenio da bi Si Đinping, nakon posjete Moskvi, mogao da održi onlajn sastanak sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Kina je više puta isticala da Peking igra konstruktivnu ulogu u rješavanju ukrajinske krize.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je 24. februara objavilo dokument od 12 tačaka o političkom rješavanju ukrajinske krize.

Među glavnim tačkama su potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, obnavljanje direktnog dijaloga Moskve i Kijeva, kao i poziv da se spreči dalja eskalacija.

Si Đinping je posetio Rusiju osam puta, više nego bilo koju drugu zemlju, podseća RIA Novosti.

“Rusija zahvalna Kini”

Rusija je otvorena za političko i diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini i zahvalna je Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji, izjavio je Putin koji je kineskog kolegu nazvao “dobrim starim prijateljem”.

Putin je u članku pod naslovom ”Rusija i Kina – partnerstvo okrenuto budućnosti”, objavljenom u kineskom listu “Ženmin žibao”, istakao da je Rusija zahvalna Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji u vezi sa događajima u Ukrajini, kao i na tome što razumije njihovu pozadinu i stvarne uzroke.

Ruski predsjednik je u članku, objavljenom povodom današnje posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Rusiji, pozdravio spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize, preneo je Interfaks.

Putin je ukazao da se Rusija i Kina dosledno zalažu za formiranje pravednijeg, multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Ruski predsjednik je istakao da su Moskva i Peking duboko zabrinuti zbog, kako je naveo, neodgovornih i opasnih akcija koje bi mogle da potkopaju globalnu nuklearnu bezbjednost.

Putin je naglasio i da nelegitimne jednostrane sankcije nametnute Rusiji moraju biti ukinute.

Kriza u Ukrajini, koju izaziva i podstiče Zapad, predstavlja manifestaciju namjere da se održi dominacija na međunarodnoj sceni i unipolarni svjetski poredak, kao i namjere NATO-a da prodre u azijsko-pacifički region, naglasio je Putin.

On je ocijenio da to niko neće moći da postigne.

Putin je izrazio uvjerenje da će prijateljstvo i partnerstvo između Ruske Federacije i NR Kine rasti i jačati, a da će posjeta Sija Rusiji tome doprinijeti, prenijela je agencija RIA Novosti.

– Siguran sam da će naše prijateljstvo i partnerstvo, zasnovano na strateškom izboru naroda dvije zemlje, nastaviti da raste i jača radi blagostanja i prosperiteta Rusije i Kine – naglasio je Putin.

Putin je ocijenio da su rusko-kineski odnosi dostigli najviši nivo u svojoj istoriji i da nastavljaju da jačaju i ukazao da je politički dijalog dve zemlje postao izuzetno poverljiv i da strateško partnerstvo ulazi u novu eru.

Pročitajte još

“Prijedlog Pekinga odražava globalne stavove”

Si je uoči posjeta pohvalio sve dublje veze Pekinga s Moskvom, dok je Kinu predstavljao kao mirotvorca u ukrajinskom ratu.

Kineski predsjednik izjavio je da prijedlog Pekinga kako da se postigne mirovno rješenje za Ukrajinu odražava globalne stavove i istakao da dolaženje do prihvatljivih rješenja nije lako.

– Složeni problemi nemaju jednostavna rešenja – naveo je Si u članku objavljenom u Ruskoj gazeti, uoči današnje posjete Moskvi.

Predsjednik Kine je podsetio da je Rusija bila prva zemlja koju je posjetio nakon što je izabran za predsjednika Kine prije deset godina, kao i da je u protekloj deceniji Rusiju posetio osam puta i da je svaki put, kako je naveo, ”dolazio sa velikim očekivanjima i vraćao se sa plodnim rezultatima”.

Si je naveo da će njegova poseta Rusiji biti ”putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, i dodao da se raduje zajedničkom radu sa predsednikom Putinom na zajedničkom usvajanju nove vizije.

– Važno je da povećamo međusobno povjerenje i iznesemo potencijal bilateralne saradnje kako bi se odnosi Kine i Rusije održali na visokom nivou – naveo je Si.

Kina je krajem prošlog meseca objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i početak mirovnih pregovora, podseća Rojters.

Prema tom dokumentu, naslovljenom ”Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize”, navodi se sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rješavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbjednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdijevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije