Društvo

"Sve po zakonu i uz mišljenje Pravobranilaštva" Vlada RS opet o prodaji potraživanja u FG "Birač"

Vlada Republike Srpske je svojim zaključkom odlučivala na osnovu samoinicijativnih ponuda za otkup potraživanja u FG "Birač" u stečaju, i to je u potpunosti u skladu sa zakonom te uz mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske.

"Sve po zakonu i uz mišljenje Pravobranilaštva" Vlada RS opet o prodaji potraživanja u FG "Birač"
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ovo su danas saopštili iz Vlade RS nakon kritika opozicije o prodaji državnih potraživanja u FG “Birač” privatnoj firmi “Pavgord”.

– Ovim zaključkom, Vlada Republike Srpske je obezbijedila adekvatan pristup svim samoinicijativnim ponudama za otkup potraživanja republičkih institucija u stečajnom postupku nad imovinom privrednog društva “Birač” a.d. Zvornik, a produženjem roka data je mogućnost da i drugi zainteresovani dostave svoje ponude- tvrde u Vladi RS.

Pročitajte još

Vlada Republike Srpske je, na prijedlog Ministarstva finansija, učinila sve da obezbijedi naplatu potraživanja, u apsolutnom iznosu.Poznato je da u stečajnom postupku naplata potraživanja dostizala, kako kažu, eventualno sedam odsto, a Vlada Republike Srpske želi da naplati svoja potraživanja u apsolutnom iznosu.

– Prodajom potraživanja, Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske stvaraju mogućnost da se, dijelom naplaćenih sredstava, obezbijedi potpuna isplata penzija zaposlenima u „Birču“, što nije bilo moguće jer porezi i doprinosi nisu bili uplaćivani, kao i da se u cjelosti izmire potraživanja prema republičkim institucijama. Dakle, Vlada Republike Srpske i ovim zaključkom nastoji da obezbijedi kvalitetno, transparentno i efikasno poslovanje, sigurna primanja zaposlenih, kao i ukupan napredak privrednih subjekata- dodaju.

Vlada Republike Srpske je upoznata sa zahtjevima Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, sa posebnom pažnjom će razmotriti i ove zahtjeve, te će obaviti razgovor sa predstavnicima ovog sindikata.

Vlada RS juče je prrihvatila ponudu firme “Pavgord” o otkupu potraživanja u FG “Birač” za oko 43 miliona KM.

Prihvati notifikacije