Magazin

"SVE PREKO OVOGA JE PREVIŠE" Psihijatar smatra da majka treba da daje brižnu ljubav djetetu do prve, a otac do 7. godine

Čuveni ruski psihijatar Mihail Litvak otkriva koliko je važna majčinska i očinska ljubav u djetinjstvu, kao i šta se desi kada nedostaje, kao i kada je ima previše!

"SVE PREKO OVOGA JE PREVIŠE" Psihijatar smatra da majka treba da daje brižnu ljubav djetetu do prve, a otac do 7. godine
FOTO: КЛУБ КРОСС/YOUTUBE

Mihail Litvak je čuveni ruski psihijatar i autor knjige “Psihološki aikido”, a evo šta je govorio o očinskoj i majčinskoj ljubav.

Kakva treba da bude ljubav majke prema djetetu:

– Djetetu je potrebna majčina ljubav. Moj sin Igor Mihajlovič Litvak otišao je dalje i podijelio majčinsku i očinsku ljubav na infantilnu i zrelu. Infantilna majčinska ljubav treba da traje do godinu dana. U ovom trenutku majka drži dijete uz sebe, a dijete uvijek može da nađe zaštitu od nje. Ako čovjek nije imao infantilnu majčinsku ljubav, neće se osjećati bezbjedno do kraja života. I tako zna da će mu majka uvijek pomoći, bez obzira kakav je. Čak smo izračunali šta bi majka trebalo da kaže kada se dijete igra. “Radi šta hoćeš. I dalje te volim”. Zatim dolazi period zrele majčinske ljubavi, kada se dijete postepeno oosamostaljuje od majke. Mnoge majke drže svoju decu sa sobom sve vrijeme, čak i prateći ih u školu do mature, kada djetetu više nije prijatno. Tada osoba prestaje da bude autonomna i postaje zavisna. Uvijek želi da nađe vođu da ga vodi – kaže Litvak.

Očinska ljubav je jednako važna, a evo do kada treba infantilna da traje:

– Neophodna je za sticanje vještina i sastoji se u tome da dijete dođe ocu i kaže: Ja sam to uradio.” – “Bravo za ono što si uradio.” Infantilna očinska ljubav je potrebna do 7-8 godina. A onda dolazi vrijeme zrele očinske ljubavi – radi šta hoćeš. Ti si pametan. U suprotnom, dijete je lišeno kreativnog potencijala i samo ponavlja ono što drugi rade. Inače, zrela očinska ljubav je vrlo rijetka; Često se postavlja pitanje – šta da radite ako žena sama podiže dijete? Dakle, ne trebaju mu mama i tata, ali mu je potrebna ljubav majke i oca. Infantilno i zrelo. A mama treba da nauči da pruža sve ove vrste ljubavi” – prenosi portal bookclubby.livejournal.com.

Ako čovjek nije dobio nijednu od ovih vrsta ljubavi u djetinjstvu, da li se to može ispraviti – evo šta je govorio Mihail Litvak:

–  Moramo da dobijemo ovu ljubav sada. I izgradite temelje ličnosti tako da postoji osjećaj sigurnosti, osjećaj autonomije, vladanja vještinama i kreativnosti. I tek tada će osoba biti uspešna u intimnoj ljubavi. Štaviše, u različitim fazama erotske ljubavi osoba ima potrebu da primi jedan ili drugi oblik ljubavi od svog partnera. Na primjer, kada se žena razboli, muž joj mora pružiti infantilnu majčinsku ljubav. Uzmi je bolesnu, čuvaj je. I tada će erotska ljubav biti kvalitetna. U suprotnom, imaće veoma loš odnos.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu