Svijet

SVE SE DEŠAVALO U GLUVO DOBA NOĆI S jedrilice spasena porodica iz Austrije

Četvoročlana porodica iz Austrije spasena je noćas u vodama kod Splita nakon što olujno nevrijeme njihovu jedrilicu, koja je ostala bez pogona, nosilo ka liticama ostrva Brač, saopštio je danas hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

SVE SE DEŠAVALO U GLUVO DOBA NOĆI S jedrilice spasena porodica iz Austrije
FOTO: IISA SMEDS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Službenici Nacionalnog centra za usklađivanje traganja i spasavanja na moru (MRČ Rijeka) primili su poziv sa jedrilice u 01.51 časova, koji je uputio vlasnik tog plovila R.K, prenosi Slobodna dalmacija.

Na jedrilici, dugoj 7,9 metara, u tom trenutku nalazila su se još tri člana posade supruga i dvoje djece R.K, svi državljani Austrije, navodi ministarstvo.

Kako su olujni udari bure po visokim talasima jedrilicu nosili prema liticama uvale Konopljikova, na ostrvu Brač, pokrenuta je koordinisana akcija traganja i spasavanja i na lice mjesta upućen je spasilački brod ”Pojišan”, iz sastava Lucke kapetanije Split.

Službenici Kapetanije jedrilicu su pronašli u 03.58 sati, a niko od članova porodice nije bio povrijeđen.

Nešto poslije pet časova ujutru jedrilicu su dovukli do luke Postira.

Posada jedrilice iskrcana je uz primjenu preporučenih epidemioloških mjera zbog pandemije korona virusa.

Pokrenuta je istraga o uzrocima nesreće, a u saopštenju ministarstva navodi se da je jedrilica ostala bez pogona iz trenutno nepoznatog razloga.