Društvo

"OVO JE ISTORIJSKI TRENUTAK" Vakcine protiv korone danas primaju zaposleni UKC RS, prvi direktor Đajić (FOTO)

Sve je spremno za početak vakcinacije protiv virusa korona u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

"OVO JE ISTORIJSKI TRENUTAK" Vakcine protiv korone danas primaju zaposleni UKC RS, prvi direktor Đajić (FOTO)
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Prve doze vakcine Sputnjik V primiće zdravstveni radnici UKC RS, koji rade u Kovid odjeljenjima.

Prva osoba u Srpskoj i cijeloj BiH koja će primiti vakcinu protiv virusa korona je direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić.

– Ovo je istorijski trenutak za RS i BiH, vakcinu smo čekali skoro godinu dana. Imam povjerenja u vakcinu i njenu efikasnost, to je prvi razlog što ću je primiti, kao i činjenica da svakodnevno ulazim u kovid odjeljenja. Ohrabruju obećanja iz ministarstva da nam dolaze i veće količine vakcina, tako da ćemo nakon zdravstvenih radnika vakcinisati i ostalo stanovništvo – rekao je Đajić.

Đajić se takođe zahvalio medicinarima na predanoj borbi ističući da će se danas vakcinisati 20-ak zdravstvenih radnika, a u narednim danima i ostale kolege i pomoćno osoblje.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković zahvalio se medicinskim radnicima u borbi protiv virusa korona i nadležnima koji su obezbjedili vakcinu u Srpskoj. On je danas bio drugi koji je primio vakcinu.

– Vakcina predstavlja ogroman korak u borbi protiv virusa i sigurno će doprinjeti boljoj epidemiološkoj situaciji. Nama preostaje da se organizujemo dobro, bitno je da u što kraćem vremenskom periodu vakcinišemo što veći broj građana- rekao je Zeljković i pozvao građane da se odazovu vakcinaciji.

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS, rekao je da će se vakcinisati kada krene masovna imunizacija stanovništva.

– Biću prvi među jednakima, a danas sam ovdje da podržim zdravstvene radnike da zajednički nastavimo da se borimo protiv pandemije. Kroz institucije RS uspjeli smo da obezbjedimo određene količine ruske vakcine “Sputnjik V”, za vakcinaciju u prvom redu zdravstvenih radnika, a onda i ostalog stanovništva shodno Planu vakcinacije- izjavio je on.

Ministar Šeranić je potvrdio da bi, prema najavama proizvođača, drugi kontigent vakcina trebalo da dođe sljedeće sedmice.

U Srpsku je za sada stiglo 2.000 doza ruske vakcine, za hiljadu osoba, od čega će u UKC RS biti vakcinisano 500 radnika.

Podsjetimo, prvi slučaj virusa korona registrovan je 5. marta prošle godine.

Prihvati notifikacije