Biznis

Sve više otkaza u IT industriji: Vještačka inteligencija mijenja svijet

Mnogi zaposleni ostaju bez posla, jer su njihove pozicije donekle ili u cjelosti zamijenjene vještačkom inteligencijom.

Selfi - vještačka inteligencija
FOTO: JYO_JOHN_MULLOOR/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Pored pozitivnog uticaja na naše živote, vještačka inteligencija u posljednje vrijeme uzima danak u IT industriji.

Jedna grana industrije posebno se suočava sa izazovima vještačke inteligencije — tehnološki (IT) sektor. CNN je pisao da sve veći broj tehnoloških kompanija navodi vještačku inteligenciju kao razlog za otpuštanje zaposlenih.

Samo ove godine 839 tehnoloških kompanija je otpustilo 216.328 ljudi. Poređenja radi, prošle godine je 1.058 kompanija otpustilo 164.709 zaposlenih, a tek je jul 2023. godine.

Pročitajte još

U aprilu, Dropbox je objavio da otpušta 16% svoje radne snage – 500 zaposlenih – navodeći vještačku inteligenciju kao uzrok. Kompanija je tvrdila da joj je sada potrebna “drugačija kombinacija skupova vještina, posebno kada su u pitanju vještačka inteligencija u ranoj fazi razvoja proizvoda”, navodi se u njihovom blog postu.

– Umjesto da cio skup vještina postane zastario preko noći, kao što bi se neki mogli bojati, čini se da neposredniji uticaj novog skupa AI alata primorava kompanije da prebace resurse kako bi bolje iskoristile tehnologiju i bolje plaćanje radnika sa AI ekspertizom – piše CNN.

Ovo pokazuje da, uprkos masovnim otpuštanjima zbog pojave novih AI alata, tehnološke kompanije uveliko ulažu ne samo u samu tehnologiju, već i u ljude koji imaju potrebne vještine.

Neki stručnjaci primjećuju da potražnja kompanija za zaposlenima sa iskustvom u vještačkoj inteligenciji raste – i da su sve traženiji ljudi koji žele da se bave tim poslovima.

Rodžer Li, osnivač layoffs.fyi i comprehensive.io, rekao je za CNN da je nedavna analiza podataka sa comprehensive.io pokazala da su plate viših softverskih inženjera specijalizovanih za vještačku inteligenciju ili mašinsko učenje 12% veće nego za one koji nisu specijalizovani za tu oblast – nešto što je nazvao AI premijum.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije