Svijet

SVE VIŠE PROBLEMA U BJELORUSIJI Advokati pod pritiskom zbog zastupanja opozicije

Advokati koji su angažovani ili su se dobrovoljno javili da brane pritvorene građane i opozicione lidere, bore se ne samo s velikim brojem predmeta, već i sa ogromnim preprekama koje im, kako kažu, postavljaju vlasti.

SVE VIŠE PROBLEMA U BJELORUSIJI Advokati pod pritiskom zbog zastupanja opozicije
FOTO: STR/EPA

Demonstranti se suočavaju sa slabim, ako ne i potpuno izmišljenim optužbama dok predsjednik Aleksandar Lukašenko grčevito održava vlast usred sve većeg nezadovoljstva javnosti, međunarodne izolacije i sankcija uvedenih poslije spornih predsjedničkih izbora 9. avgusta, na kojima je prema zvaničnim rezultatima odnio ubjedljivu pobjedu, navodi RSE.

– Više nije dovoljno samo da vičete “Živjela Bjelorusija” ili da podignite ruke. Sada možete biti pritvoreni samo ako šetate i ništa ne uzvikujete – rekao je bjeloruski advokat Dzimtri Laeuski koji je branio pritvorene.

Advokati kažu da im prijeti izbacivanje iz advokatske komore, pritvor ili čak hapšenje zbog rada s opozicijom.

U najnovijem takvom slučaju advokatu Aleksandru Pilčenku, koji je 30 godina bio član Advokatske komore grada Minska, oduzeta je licenca za bavljenje advokaturom, navodi se u prilogu Radija Slobodna Evropa.

Iz advokatske komore 15. oktobra takođe je isključena i Julija Levančuk, koja je branila Maksima Harošina, vlasnika cvjećare u Minsku koji je demonstrantima davao cvijeće.

Pročitajte još

Harošin je u pritvoru bio toliko pretučen da je po izlasku 13. oktobra jedva hodao.

Iz policijsku stanice je otišao u vozilu hitne pomoći.

Kao i svi protivnici Lukašenka u Bjelorusiji, sudbina advokata koji se suočavaju s progonom biće određena ishodom trenutnih političkih previranja, ukazuje Pavel Čikov, šef organizacije za zaštitu prava Agora sa sjedištem u Rusiji.

– Jasno je da, ako protesti budu uspješni optužbe neće trajati duže od Lukašenkovog režima. Ali ako Lukašenko ostane na vlasti, onda će sve biti određeno nekim potonjim događajima, sudovima, zatvorskim kaznama i svim tim. Zasada, ljudi moraju da se brane i nadaju se političkim promjenama – rekao je Čikov.

Prihvati notifikacije