Gradovi

SVEČANOST U ISTOČNOM NOVOM SARAJEVU Spektakularnim vatrometom otvoren Trg Republike Srbije (FOTO)

Novoizgrađeni Trg Republike Srbije, koji je promijenio gradsku panoramu, svečano je juče otvoren u Istočnom Novom Sarajevu, u prisustvu visokih zvanica Srpske i Srbije, predstavnika Srpske pravoslavne crkve, javnog i kulturnog života, te brojnih građana.

SVEČANOST U ISTOČNOM NOVOM SARAJEVU Spektakularnim vatrometom otvoren Trg Republike Srbije (FOTO)
FOTO: OPŠTINA ISTOČNO NOVO SARAJEVO

Ovaj velelepni trg, najveći u Istočnom Sarajevu, izgrađen je uz pomoć donacije Vlade Srbije, a u njegovu izgradnju uloženo je 1.985.000 KM.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin, te načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić su tokom svečanosti otvaranja u osnovu budućeg Spomenika porodici na ovom trgu položili i vremensku kapsulu, koja predstavlja zavještanje pokoljenjima. Otvaranje ovog jedinstvenog trga propraćeno je i spektakularnim vatrometom.

– Ovaj trg, sa svojih 17.000 kvadrata i pripadajućim sadržajima predstavlja jedno od najljepših mjesta u Republici Srpskoj. Ali ovo je i mjesto dobrih namjera, okupljanja i susreta. Nema mnogo lokalnih zajednica koje imaju park nazvan po Gavrilu Principu, obdanište “Patrijarh Pavle” i Trg Republike Srbije. Virus korona nas usporava, ali ne želimo da dozvolimo da život stoji i ovo mjesto je pokazatelj da se ide naprijed. Narod ovog kraja je feniks koji se stalno diže iz pepela, stvara i izgrađuje novo, a ovaj trg i sportska dvorana koja će biti otvorena, pokazuju koliko može da ide naprijed – rekao je načelnik opštine Ljubiša Ćosić, obraćajući se prisutnima.

Odbornici Skupštine opštine su, podsjeća, jednoglasno izabrali da trg ponese ime Republike Srbije, kao i da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću bude uručena Povelja opštine, kao najviše opštinsko priznanje.

Centralno mjesto na trgu zauzeće Spomenik porodici, koji će biti postavljen na Spasovdan naredne godine, a Ćosić ističe da on ima dvostruko značenje i funkciju.

– Jedna je da pokaže da su Srbija i Republika Srpska jedna porodica i da nam je Srbija i otac i majka, a da smo mi njena djeca. Drugo je da želimo da simbol porodice bude simbol ponovnog okupljanja Srba iz Sarajeva i da Srbi i ostali narodi grade Istočno Novo Sarajevo i da zajedno idemo u svijetliju budućnost – poručio je Ćosić.

Izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je velika čast biti na mjestu koje se zove Trg Republike Srbije, ne zato što je Srbija dala milion evra za izgradnju, nego zato što na trgu stoje Srbi.

Po njegovim riječima, Srbi nemaju nikoga ko bi ih više volio i o njima više brinuo ili obradovao im se od majke Srbije.

– Građani Istočnog Novog Sarajeva, neka vam je srećan ovaj trg i svaki put kad pređete preko njega pomislite i znajte da vas vaša Srbija voli, misli na vas, brine o vama – poručio je Vulin, kojem je potom načelnik opštine Ljubiša Ćosić uručio Povelju opštine.

Opština Istočno Novo Sarajevo je najveće gradilište na istoku Srpske, u čemu ima nesebičnu podršku institucija RS i njenih čelnih ljudi.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je novoizgrađeni trg rezultat inicijative koju je podržao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da se u svakom gradu i opštini u Srpskoj izgradi objekat koji će nositi naziv Srbije.

– U Srbiji ima mnogo mjesta gdje treba uložiti, ali ovo je poruka da Srbija nas doživljava kao dio sebe – istakao je Dodik tokom svečanosti, dodajući da je izgradnja ovog trga znak i srpske sabornosti u Istočnom Sarajevu, gradu koji čini najhrabriji i najstradalniji dio srpskog naroda.

On je poručio da se i sam smatra građaninom Istočnog Sarajeva.

– Svi su dobrodošli u Istočno Sarajevo, ali ne treba zaboraviti da je ovo srpsko i srpski grunt – naglasio je Dodik, dodajući da vjeruje da će novi trg služiti svim generacijama stanovnika opštine i biti na ponos svih koji tu žive. A. E.

“Srce” opštine i grada

Trg Republike Srbije se nalazi između Ulice vojvode Radomira Putnika i Spasovdanske ulice, naslanja se na Park Gavrilo Princip i obdanište “Patrijarh Pavle”, sadrži centralnu zonu koja je popločana kamenom i kombinacijom behaton ploče, a od nedavno je u funkciji fontana i javne česme, te su postavljene i klupe. Predstavljaće “srce” opštine Istočno Novo Sarajevo i grada Istočno Sarajevo. Završeno je i ozelenjavanje površina, sadnja zimzelenog i listopadnog drveća, kao i niskog i visokog rastinja. Izvođač radova je preduzeće “Ilidža putevi”. Donacija Vlade Srbije od prije tri godine omogućila je opštini da raspiše tender i zaključi ugovor o izgradnji trga. Riječ o najvećoj pojedinačnoj donaciji od kada opština postoji.