Kultura

"Svetislav Tisa Milosavljević – od Niša do Banjaluke, od vojnika do državnika" Predstavljena knjiga o prvom banu Vrbaske banovine (FOTO)

U okviru posebnog programa pripremljenog povodom obilježavanja Dana Banskog dvora, večeras je  u vijećnici ove gradske ustanove predstavljena knjiga “Svetislav Tisa Milosavljević – od Niša do Banjaluke, od vojnika do državnika” autora Milutina Miltojevića, istoričara iz Niša.

"Svetislav Tisa Milosavljević – od Niša do Banjaluke, od vojnika do državnika"  Predstavljena knjiga o prvom banu Vrbaske banovine (FOTO)
FOTO: SKUPŠTINA GRADA BANJALUKA

Na promociji su pored autora govorili recenzenti dr Nebojša Ranđelović, mr Zoran Pejašinović i Nadežda Lazarević Kovačević.

Večeras 10. novembra (srijeda) 2021. godine u okviru posebnog programa pripremljenog povodom obilježavanja Dana Banskog…

Posted by Banski dvor – Kulturni centar on Wednesday, November 10, 2021

– Ova promocija ujedno predstavlja i nastavak uspješno započete saradnje između Banskog dvora i Studentskog kulturnog centra iz Niša, koji je i izdavač knjige o Svetislavu Tisi Milosavljeviću, brigadnom generalu, ministru u Vladi Kraljevine Jugoslavije i prvom banu Vrbaske Banovine- objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove ustanove

Promociji je prisustvovala i delegacija Studentskog kulturnog centra iz Niša, predvođena direktorom dr Predragom Jelenkovćem te delegacija Grada Banjaluka i to savjetnik gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac te predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić.

On je na društvenim mrežama objavio da promocija knjige o banu Milosavljeviću predstavlja veliki dan za Banjaluku.

Велики дан за Бању Луку! Промоција књиге “Светислав Тиса Милосављевић – од Ниша до Бањалуке, од војника до државника”….

Posted by Младен Илић – Mladen Ilić on Wednesday, November 10, 2021

– Nemoguće je nabrojati šta je sve prvi ban Vrbaske banovine napravio i izgradio u Banjaluci, ali ono što je sigurno je to da je pravce razvoja i izgradnje Banjaluke usmjerio u pravcu razvijenog srednjoevropskog grada- navedeno je u objavi.

Svetislav Tisa Milosavljević je u Banjaluku došao na Mitrovdan 1929.godine. Na peronu banjalučke željezničke stanice, pored nekolicine činovnika stajao je i jedan od prvih ljudi tadašnje opštine – načelnik Hamzaga Husedžinović.

BAN I MITROVDANVrijedni i preduzimljivi Toma Milosavljević (1843-1911), mladić od dvadeset i nešto godina, skrasio se…

Posted by Zoran Pejašinović on Sunday, November 7, 2021

Nakon obilaska grada, ban je stvorio nimalo zavidnu sliku. Blato do koljena, neosvijetljene ulice, nedostatak stambenih objekata, neuređene zelene površine, groblje u središtu grada… Mnogo toga moralo se „stvoriti“ da bi Banjaluka postala dostojna prestonica Vrbaske banovine.

Sa gradnjom se nije čekalo. Građene su škole, bolnice, putevi… Kao biseri nižu se velelepna zdanja: Palata Banske uprave, gradski park, činovničke zgrade, Banski dvor, zgrada Higijenskog zavoda, zgrada Niže poljoprivredne škole, Sokolski dom…

STARAC UZDIGNUTA ČELA(Povodom godišnjice smrti bana Milosavljevića)Na današnji dan, 28. jula 1960. godine, umro je…

Posted by Zoran Pejašinović on Wednesday, July 28, 2021

Posebna požrtvovanost bana Milosavljevića ogleda se u tome što je bezbroj puta odlazio u audijencije kod kralja u Beograd, moleći za svaki dinar više nego što je planirano, znajući da će Krajišnicima to biti od neizmjerne koristi. Zahvaljujući ovim audijencijama, koje su nerijetko bile uzaludne, osnovane su kulturne institucije kao što su Narodno pozorište Vrbaske banovine i Muzej Vrbaske banovine, osnovni nosioci kulturnog i društvenog života Banovine i Banjaluke.

Banjalučani su Tisu svrstali u red ličnosti koje su svojim radom i zalaganjem ostavile lični pečat u istoriji grada na Vrbasu. Period izgradnje Banjaluke trajao je do 22. aprila 1934, kada je Tisa, zbog sukoba s kraljem, razriješen dužnosti bana i postavljen za ministra saobraćaja Kraljevine Jugoslavije. Svečana povorka Banjalučana ispratila je bana Milosavljevića na putu od Banskog dvora do željezničke stanice. Prvi ban Vrbaske banovine umro je 28. jula 1960. godine.

Prihvati notifikacije