Društvo

SVI BEZ IDENTIFIKACIONOG DOKUMENTA U avgustu evidentirano 2.699 migranata u Tuzlanskom kantonu

Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u avgustu su pronašli i evidentirali 2.699 migranata.

SVI BEZ IDENTIFIKACIONOG DOKUMENTA U avgustu evidentirano 2.699 migranata u Tuzlanskom kantonu
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Nijedan od evidentiranih migranata kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, navedeno je u informaciji o aktuelnoj situaciji u vezi sa migrantima, koju je na današnjoj sjednici usvojila Vlada ovog kantona.

U informaciji je navedeno da je najveći broj migranata došao iz Pakistana, odnosno 1.039, Avganistana 610, Maroka 372, Bangladeša 297, Sirije 82, Irana 71, Alžira 68, Libije 59, Iraka 29, Turske 23, Palestine 17, Indije devet, Tunisa sedam, Zapadne Sahare pet, Eritreje tri, te Filipina, Sudana i Senegala po jedan migrant.

U avgustu su evidentirana i 34 sigurnosno interesantna događaja u kojima su učestvovali migranti.

Od toga, četiri događaja rezultirala su podnošenjem izvještaja o učinjenom krivičnom djelu i to za jedno djelo teške krađe, dva krivična djela krađe i jedno krivično djelo narušavanja nepovredivosti doma.

Pripadnici Policijske uprave i Policijske stanice Kalesija u avgustu su pružili asistenciju službenicima Službe za poslove sa strancima BiH, u sprovođenju planskih aktivnosti prema stranim državljanima.

U navedenim aktivnostima pronađeni migranti su transportovani do Terenskog centra Tuzla, odnosno do prihvatnog centra u Sarajevu.

Ovom prilikom pregledano je oko 250 migranata, te je doneseno 55 rješenja o protjerivanju i 55 rješenja o stavljanju pod nadzor.

U tri navrata izvršena je kontrola vozila za koje su postojale sumnje da vrše nezakonit prevoz migranata, nakon čega je nastavljeno preduzimanje drugih mjera i radnji radi utvrđivanja postojanja elemenata krivičnog djela krijumčarenje ljudi, navedno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.