Sudbine

“SVI SMO U STRAHU, PLAŠIMO SE” Mečka raskomadala konja u blizini porodične kuće

U ivanjičkom selu Močioci, zaselak Preseka, u domaćinstvu Mirka Sićovića, medvjed je raskomadao konja, i to na samo nekoliko metara od porodične kuće.

“SVI SMO U STRAHU, PLAŠIMO SE” Mečka raskomadala konja u blizini porodične kuće
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Konj Cvetko je samo posljednja žrtva podivljale zveri na padinama Mučnja, a prije njega su, uglavnom, stradale ovce, pa ovdašnji mještani strahuju i za svoje živote. Sa prvim sumrakom, kako vele, povlače se u svoje domove i ne izlaze iz kuća.

Stravičan prizor raskomadanog konja zatekla je Dragomirka Sićović koja, kako priča, ne pamti da je mečka ikada ranije rastrgla konja.

– Svi smo u strahu. Plašimo se, jer se ovaj napad dogodio baš blizu kuće, konj je bio na ispaši. Mečku viđaju ljudi svakog časa, šeta slobodno i sve je bliža kućama, posebno u Jasenovu. Neko priča da su je vidjeli sa mladunčetom, drugi, opet, da je mečka sama… Ko će ga znati… Kada mi muž nije kod kuće, već u tri po podne ja se povučem u kuću i nema izlaska – ispričala je Dragomirka.

Dodala je da je konj bukvalno bio raskomadan.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– To je posebno teško palo mojoj unuci iz Beograda, koja me uvijek zove i pita za malog konjića. Kada sam joj rekla da ga je medvjed pojeo, pitala me je: “Bako, kako je moguće da je dobri meda pojeo našeg konja?”. Dijete ima plišane igračke medvjeda i njoj je prosto nejasno kako ta životinja može da bude tako krvoločna… – rekla je baka.

Nesrećna životinja – konj Cvetko, imao je oko 350 kilograma, bio je mlad i u punoj snazi, a ukućanima pravi ljubimac. U domaćinstvu Sićovića ostala je kobila, Cvetkova majka, koju sada zatvaraju već u rano popodne.

Sićovići su slučaj prijavili korisniku lovišta, ovdašnjem lovačkom udruženju, a naknadu štete, poslije komisijske procjene, moći će da očekuju od nadležnog ministarstva.

Iskusni lovci pričaju da je populacija medvjeda na Goliji sve veća. Ova životinja, da podsjetimo, zaštićena je vrsta u našoj državi, i nije dozvoljeno loviti je, prenosi Telegraf.

– Ne znamo samo kako da se odbranimo. Tačno je da još nije zabilježen napad na čovjeka, ali nije ovoj zvjeri vjerovati… mota se oko naših kuća, noću po šumama samo lomi… Lovačka udruženja moraju da pronađu rješenja da nas zaštite, a ne da čekamo da se, ne daj bože, dogodi najgore – kazali su mještani golijskih sela.