Svijet

"UVIJEK PORED MENE" Lusi ima napade i 100 puta dnevno, svaki put je spasi NJEN PAS

Lusi Braun je radila kao njegovateljica, ali je morala da napusti posao kad joj je otkriven poremećaj koji izaziva neepileptične napade. Bolest znači da joj mozak neočekivano otkazuje i gubi kontrolu nad udovima, zbog čega se često onesvijesti. Ponekad ima čak 100 ovakvih napada dnevno, a svaki put je spasava njen kućni ljubimac, labrador, koji je liže i dodiruje šapama sve dok se ne povrati.

"UVIJEK PORED MENE" Lusi ima napade i 100 puta dnevno, svaki put je spasi NJEN PAS
FOTO: IDS PHOTOS FROM TIVERTON, UK / WIKIPEDIA

Dvadesetogodišnja djevojka je morala da ode iz stana koji je dijelila s dečkom i vrati se kod roditelja kako bi brinuli u njoj kada dobije napad, piše Blic.

Dok su oni na poslu, brigu odgovorno preuzima dvogodišnji Fredi, iako nikad nije išao na obuku za pse spasioce.

Ne sjećam se kad mi je prvi put pomogao, ali kako su mi objasnili, obično pojuri pravo ka meni, počne da me liže po licu i privije se uz mene – kaže Lusi, koja živi u Voringtonu (engleska grofovija Češir).

– On je glavni razlog što sam se vratila kući. Pomaže mi kad ostanem sama. On je moj pas, dobila sam ga kao malog. Uvijek je pored mene – kaže ona.

Mnogi pacijenti oboljeli od epilepsije imaju specijalno obučene pse, koji znaju kako da reaguju u slučaju napada: laju da upozore na opasnost, ili legnu pored vlasnika kako se ne bi povrijedio. Ponekad psi legnu na pod prije nego što pacijent padne da bi amortizovali udarac, a neki aktiviraju alarm.

Lusi je prve manje napade imala na sredini tinejdžerskog doba, ali su oni kasnije nestali. Nažalost, vratili su se početkom ove godine i postali intenzivniji i češći.

Lekari su mislili da boluje od epilepsije, ali su pregledi pokazali da je riječ o neepileptičnim napadima (non-epileptic attack disorder, NEAD).

https://twitter.com/247NAIJA_news/status/1194945536517914625?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1194945536517914625&ref_url=https%3A%2F%2Fpulsembed.eu%2Fp2em%2FQ07_RuZon%2F

Napad liči na epileptični, ali nije izazvan električnom aktivnošću u mozgu, već je, kako se vjeruje, posljedica moždane reakcije na preveliki stres. Međutim, mogući su i drugi razlozi. Kada je mozak preopterećen, jednostavno se “gasi”.

Lusi kaže da je zbog bolesti pala u depresiju, jer je ostala bez posla i normalnog života.

– Veoma sam usamljena. Rijetko izlazim. Ne mogu čak ni sama da se kupam. Imam u prosjeku oko deset napada dnevno, ali u februaru sam ih imala 100.

– Ponekad samo zurim u prazno, a ponekad imam napad sa svim simptomima. Moram da pazim da budem na bezbijednom – kaže ona.

Lusi je veoma neprijatno kada joj se napad desi napolju i kaže da su je mnoge drugarice napustile.

– Nekada su me zvale da izađemo, ali pošto sam toliko puta otkazala u posljednjem trenutku, prestale su da me pitaju – kaže ona.