Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“UVIJEK PORED MENE” Lusi ima napade i 100 puta dnevno, svaki put je spasi NJEN PAS

Svijet
Autor:

FOTO: IDS PHOTOS FROM TIVERTON, UK / WIKIPEDIA

Lusi Braun je radila kao njegovateljica, ali je morala da napusti posao kad joj je otkriven poremećaj koji izaziva neepileptične napade. Bolest znači da joj mozak neočekivano otkazuje i gubi kontrolu nad udovima, zbog čega se često onesvijesti. Ponekad ima čak 100 ovakvih napada dnevno, a svaki put je spasava njen kućni ljubimac, labrador, koji je liže i dodiruje šapama sve dok se ne povrati.

Dvadesetogodišnja djevojka je morala da ode iz stana koji je dijelila s dečkom i vrati se kod roditelja kako bi brinuli u njoj kada dobije napad, piše Blic.

Dok su oni na poslu, brigu odgovorno preuzima dvogodišnji Fredi, iako nikad nije išao na obuku za pse spasioce.

– Ne sjećam se kad mi je prvi put pomogao, ali kako su mi objasnili, obično pojuri pravo ka meni, počne da me liže po licu i privije se uz mene – kaže Lusi, koja živi u Voringtonu (engleska grofovija Češir).

– On je glavni razlog što sam se vratila kući. Pomaže mi kad ostanem sama. On je moj pas, dobila sam ga kao malog. Uvijek je pored mene – kaže ona.

Mnogi pacijenti oboljeli od epilepsije imaju specijalno obučene pse, koji znaju kako da reaguju u slučaju napada: laju da upozore na opasnost, ili legnu pored vlasnika kako se ne bi povrijedio. Ponekad psi legnu na pod prije nego što pacijent padne da bi amortizovali udarac, a neki aktiviraju alarm.

Lusi je prve manje napade imala na sredini tinejdžerskog doba, ali su oni kasnije nestali. Nažalost, vratili su se početkom ove godine i postali intenzivniji i češći.

Lekari su mislili da boluje od epilepsije, ali su pregledi pokazali da je riječ o neepileptičnim napadima (non-epileptic attack disorder, NEAD).

Napad liči na epileptični, ali nije izazvan električnom aktivnošću u mozgu, već je, kako se vjeruje, posljedica moždane reakcije na preveliki stres. Međutim, mogući su i drugi razlozi. Kada je mozak preopterećen, jednostavno se “gasi”.

Lusi kaže da je zbog bolesti pala u depresiju, jer je ostala bez posla i normalnog života.

– Veoma sam usamljena. Rijetko izlazim. Ne mogu čak ni sama da se kupam. Imam u prosjeku oko deset napada dnevno, ali u februaru sam ih imala 100.

– Ponekad samo zurim u prazno, a ponekad imam napad sa svim simptomima. Moram da pazim da budem na bezbijednom – kaže ona.

Lusi je veoma neprijatno kada joj se napad desi napolju i kaže da su je mnoge drugarice napustile.

– Nekada su me zvale da izađemo, ali pošto sam toliko puta otkazala u posljednjem trenutku, prestale su da me pitaju – kaže ona.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO