Politika

“Svi su se oglušili, a RUKOVODSTVO BORS JE PROREŽIMSKO” Ustavni sud Srpske odlučio da Vlada ne može da utvrđuje osnovicu za borački dodatak, Veterani nisu iznenađeni

Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske tvrde da nisu iznenađeni odlukom Ustavnog suda RS kojojm je proglašen neustavnim način regulisanja i isplate mjesečnog boračkog dodatka.

Protest BORS-a protiv 25. novembra
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Podsjećaju da su još u septembru 2021. Narodnoj skupšini Srpske predložili izmjene i dopune Zakona o pravima boraca tražeći, između ostalog, da se pravo isplate boračkog dodatka reguliše izmjenama tog zakona.

Kako je saopšteno, iste izmjene su u oktobru 2021. predložili i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštitete Republike Srpske.

Na žalost, svi su se oglušili na naš prijedlog i sada vidimo posljedice njihovog takvog stava. Tada nas nije podržao ni BORS, što nas nije ni čudilo, jer je rukovodstvo BORS od samog svog osnivanja prorežimski nastrojeno i sudbina i položaj boraca im nisu bili prioritet. Rukovodstvo BORS, i pored toga što im režim pridaje toliki značaj, jasno je pokazalo da nema želju i da nema kadrovski potencijal da zastupa zakonska prava boraca, što je i ova Odluka Ustavnog suda RS potvrdila – navodi se u saopštenju Veterana, koga potpisuje predsjednik Risto Jeftić.

Pročitajte još

Podsjećamo, Ustavni sud RS je odlučio da član 16. stav 4. Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

Osporeni član zakona propisano je da odluku o utvrđivanju osnovice donosi Vlada početkom svake godine, u skladu sa visinom raspoloživih sredstava planiranih u budžetu za tu godinu, vodeći računa o dostignutom nivou prava.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije