Kultura

"Svijet je potpuno poludio" Sliku nacrtanu na ajpedu možete da imate ako uplatite 70 miliona dolara

Mnogima, a to se pogotovo odnosi na one malo starije, jako je teško, ponekad i nemoguće objasniti što je to NFT i zašto ljudi troše stotine hiljada dolara za digitalne slike koje mogu s interneta skinuti - besplatno.

"Svijet je potpuno poludio" Sliku nacrtanu na ajpedu možete da imate ako uplatite 70 miliona dolara
FOTO: @JOHNCLEESE TWITTER SCREENSHOT

Dok neki smatraju da je to budućnost zahvaljujući kojoj će digitalni umjetnici, ali i npr. muzičari napokon moći da zarađuju po vlastitim uslovima, drugi vjeruju da svjedočimo stvaranju novog balona koji bi se mogao izduvati i odnijeti u vjetar milione dolara.

Slično razmišlja i popularni Džon Kliz, koji se preimenovao u “neimenovanog umjetnika” i kao NFT ponudio svoju prvu digitalnu umjetninu. Naime, na ajpedu pro nacrtao je poznati most u Bruklinu i sada ga prodaje tokom desetodnevne aukcije kao NFT.

Početna cijena slike je 100 dolara, ali ako je neko voljan da plati 69,3 miliona dolara, tu sliku će moći da dobije odmah! Ta cifra nije izabrana slučajno; 69 miliona dolara plaćena je slika digitalnog umjetnika Bipla. Istu sliku, ako želite, dakle, možete besplatno preuzeti na svoja kompjutere, piše The Verge.

Razlika u odnosu na stvarnog vlasnika te digitalne umjetnine jeste što će on imati potvrdu (u blokčeinu) da je on zaista jedini vlasnik. Tu potvrdu, komadić papira je, napomenimo još jednom, platio 69 miliona dolara.

Mnogima je tako nešto besmisleno, ali kako se kreće situacija s NFT-om, ne bismo se iznenadili da on tu umjetninu proda za 100 miliona dolara.

Što se Kliza tiče, u razgovoru za medije povodom početka prodaje svog digitalnog remek-djela koje je, jasno, ismijavanje tržišta NFT-a na kojem se okreću milijuni dolara, rekao je kako je “svijet potpuno poludio”. On smatra kako je smisao umjetnosti da u ljudima pobudi neko emocionalno iskustvo. Ako stojim ispred neke važne slike, osjećam nešto. Osjećam neku emociju i zato sam zainteresiran za nju, rekao je za Vanity Fair.

S NFT-om to je još samo jedna igračka i samo još jedan oblik investicije za bogataše. To je samo novi dokaz urušavanja naše kulture jer se tehnologija mijenja tako brzo da i ne stignemo vidjeti da stojimo u živom pijesku dok gledamo u hrpu pikseliziranih JPEG-a, kritičan je oko NFT-a, prenosi zimo.hr.

Prihvati notifikacije