Biznis

"SVIJET NIJE SPREMAN” Šef JP Morgan banke tvrdi da će ovaj potez gurnuti ekonomiju u recesiju

Američke stope od sedam odsto mogle bi da gurnu američku ekonomiju u recesiju, izazivajući averziju prema riziku na finansijskim tržištima.

Džejmi Dajmon
FOTO: MICHEL EULER / EPA

Globalna ekonomija možda neće biti spremna da se suoči sa najgorim scenarijem rasta kamatnih stopa u SAD do čak sedam odsto sa stagflacijom, rekao je izvršni direktor investicionog bankarskog giganta JPMorgan (JPM), Džejmi Dajmon, izvijestio je Blumberg.

Od marta 2022. godine, Federalne rezerve SAD (Fed) podigle su referentnu cijenu zaduživanja za 525 baznih poena na raspon od 5,25%-5,5% kako bi ukrotile inflaciju. Takozvani ciklus zaoštravanja likvidnosti bio je djelimično odgovoran za prošlogodišnji krah kripto tržišta.

Prema riječima Dajmona, Fed će možda morati da nastavi da povećava stope kako bi obuzdao upornu inflaciju, a predstojeći porast cijene zaduživanja će vjerovatno biti štetniji za globalnu ekonomiju.

Pročitajte još

– Prelazak sa nule na dva odsto skoro da nije bio nikakav porast. Prelazak sa nule na pet odsto zatekao je neke ljude nespremne, ali niko ne bi izvukao pet odsto iz domena mogućnosti – rekao je Dajmon tokom intervjua za Tajms of Indija.

– Nisam siguran da li je svijet spreman za sedam odsto. Ako će imati manji obim i veće stope, doći će do stresa u sistemu – dodao je Dajmon.

Stope od sedam odsto sa stagflacijom ili uporno visokom inflacijom i nezaposlenošću bi povećale rizik da američka ekonomija padne u recesiju, što je nepoželjan ishod za rizična sredstva poput tehnoloških akcija i kriptovaluta.

Osim toga, nastavak zaoštravanja bi podigao već povišene prinose na američki trezor na višedecenijske maksimume. Obveznice već izgledaju najatraktivnije od 2009. godine, preteći odlivom kapitala iz rizičnih ulaganja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije