Društvo

Svinjska afrička kuga na 9 imanja: Biće zabranjene i stočne pijace u Bijeljini

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske do danas je zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na devet imanja, na području Grada Bijeljina.

Svinje
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Na četiri imanja, na osnovu sumnje, izvršeno je uzorkovanje i rezultate čekamo u toku dana – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Afrička kuga svinja je, kako kažu, bolest koju širi čovjek, za razliku od klasične kuge svinja koju šire životinje.

– Iz tog razloga apel vlasnicima životinja da pojačaju biosigurnosne mjere na svojim imanjima, ograniče kretanja, zatvore dvorišta, obavezno postavljanje dezbarijera- objašnjavaju u Ministarstvu.

Svaku promjena na životinji i uginuće obavezno treba prijaviti nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru kako bi epizootiološka služba moga provesti epizootiološko izviđanje.

Pročitajte još

– Sve službe su na terenu, u gradu Bijeljina je formiran Lokalni krizni centar koji je dobio sve instrukcije za postupanje u cilju sprečavanja pojave i širenja bolesti. Određeno je mjesto za neškodljivo uklanjanje životinja – tvrde u Ministarstvu.

Od svih učesnika u sprovođenju naloženih mjera očekuje se brza reakcija i odgovorno ponašanje u cilju suzbijanja širenja bolesti.

U toku dana Ministarstvo će donijeti rješenje o zabrani održavanja sajmova, izložbi i stočnih pijaca na teritoriji Grada Bijeljina u cilju sprovođenja mjera na suzbijanju širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Pročitajte još

Još jednom ponavljamo, da nema mjesta panici, svako treba da je odgovoran u sprovođenju mjera iz svoje nadležnosti, službe pustiti da rade svoj posao po propisanim procedurama, a vlasnici da prijavljuju uginuća i da budu odgovorni prema sebi, a tako i okolini. Neodgovorno ponašanje vlasnika samo doprinosi širenju bolesti.

Prisustvo svinjske afričke kuge potvrđeno je zvanično u četvrtak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije