Biznis

Svjedoče zvanični podaci: Inflacija u Velikoj Britaniji 2% POSLIJE 3 GODINE

Inflacija u Velikoj Britaniji vratila se u maju na ciljanih dva odsto prvi put tokom prethodne gotovo tri godine, pokazali su zvanični podaci.

inflacija
FOTO: FREEPIK

Pad inflacije je dobra vijest za premijera Rišija Sunaka i Banku Engleske, ali je vjerovatno došla prekasno da bi se preokrenula Sunakova sudbina na izborima sljedećeg mjeseca ili da bi podstakla smanjenje kamatne stope na sutrašnjem sastanku centralne banke.

Podaci za maj pokazuju da je inflacija cijena usluga, za koju Banka Engleske smatra da daje bolju sliku o srednjoročnim inflatornim rizicima, iznosila 5,7 odsto. U aprilu je iznosila 5,9 odsto.

Pad godišnje inflacije potrošačkih cijena u maju je bio 2,3 odsto, što je u skladu sa očekivanjima ekonomista u Rojtersovoj anketi i predstavlja veliki pad u odnosu na maksimalnih 11,1 odsto inflacije u oktobru 2022. godine. To je bio rekord u prethodnih više od 40 godina.

Pročitajte još

Uprkos tome, potrošačke cijene su porasle za oko 20 odsto u posljednje tri godine, a životni standard je opao, što doprinosi nepopularnosti Sunakovih konzervativaca. Oni u anketama zaostaju za oko 20 procenata iza opozicione Laburističke partije, prenose Nezavisne novine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu