Hronika

SVJEDOČENJE PREŽIVJELOG U SAČEKUŠI “Čim sam usporio, počela je rafalna paljba na Krunićev džip”

Goran Ilić, svjedok Tužilaštva i jedini preživjeli iz tojote lend kruzer u kojoj su ubijeni banjalučki biznismen Slaviša Krunić i njegov pratilac Žarko Pavlović, danas je u banjalučkom Okružnom sudu otkrio šokantne detalje sačekuše.

SVJEDOČENJE PREŽIVJELOG U SAČEKUŠI “Čim sam usporio, počela je rafalna paljba na Krunićev džip”
FOTO: SRPSKAINFO/SCREENSHOT

Ilić je u dvočasovnom svjedočenju ispričao da je kobnog dana sa Pavlovićem preuzeo smjenu čuvanja Krunića oko 16 sati.

Ništa nije bilo sumnjivo, ni sporno, kako je naveo Ilić, do trenutka kada je po povratku u vikendicu u Glamočanima džip napadnut iz zasjede.

Ja sam vozio, Žarko je bio na mjestu suvozača, a Slaviša iza njega. Vozio sam prema vikendici u kojoj je Krunić boravio sa ženom i djecom, jer je renovirao stan u Banjaluci. U trenutku kada sam usporio na 20 kilometara na čas prije skretanja za vikendicu, sa bočne desne strane sam prvo vidio bljesak, a zatim čuo rafalnu pucnjavu – prisjetio se tragičnih trenutaka Ilić, koji je Krunića poznavao od 1996. godine.

Dvije puške

Ilić je naveo da napadače nije jasno vidio, ali je po broju bljeskova shvatio da se radilo o dvije puške.

Nekako je uspio da iskoči iz džipa i teško ranjen prebaci se iza zadnjih točkova, kada je prestala pucnjava.

– Tada sam vidio kako se dvije siluete udaljavaju, nisu žurili, hodali su normalno. Uzeo sam službeni “glok” i ispalio čitav magacin, odnosno 15 metaka prema siluetama. Ne znam da li sam nekoga pogodio, ali je ubrzo ispucan još jedan rafal prema meni – ispričao je Ilić.

U trenucima koji su uslijedili, Ilić otvara zadnja vrata džipa, gleda beživotno tijelo Krunića sa teškim povredama glave, a zatim utvrđuje i da je Pavlović izdahnuo.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Djeca vidjela izrešetani džip

Teško ranjeni Ilić uspijeva odvesti džip u dvorište vikendice, a ispred kuće bila su Krunićeva djeca i žena.

Pročitajte još

– Uspjeli smo djecu vratiti u kuću, a zatim smo Krunića prebacili u drugi auto i krenuli prema gradu. Usput smo naišli na vozilo Hitne koje je dolazilo u susret i preuzelo Krunića – ispričao je Ilić.

Advokati odbrane, na prvom mjestu Tatjana Savić, koja zastupa Benedija Đukanovića, prigovorila je iskazu Ilića, istakavši da se radi o nezakonitom dolazu tužilaštva. Advokati su precizirali da je Ilić saslušan u bolnici, a ne u službenim prostorijama.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. mart.

Odbijen zahtjev

Podsjetimo, današnji početak suđenja bio je pomjeren, jer su advokati tražili izuzeće sudije Srđana Force. Nakon Opšte sjednice svih sudija banjalučkog Okružnog suda, ovaj zahtjev advokata je odbijen kao neosnovan.

Republičko javno tužilaštvo optužilo je Benedija Đukanovića i Emilia da su organizovali i do detalja isplanirali ubistva Krunića i Pavlovića. Kao organizator naveden je i Željko Kovačević, koji je ubijen tokom razmjene vatre kobne večeri.

Optuženi Rodoljub Gajić tereti se da je pomagao optuženima odajući im informacije o kretanju Krunića. Gajić je, inače, do trenutka hapšenja radio u “Sektor sekjuritiju”, na poslovima obezbjeđenja Krunićeve supruge i djece.

Gajićev advokat Marinko Brkić je u nekoliko navrata ponovio da njegov branjenik nije znao da će Krunić biti ubijen.