Svijet

SZO mijenja ime majmunskih boginja, a ovo je razlog

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) najavila je da će preimenovati virus majmunskih boginja, kojim se ove godine zarazilo više od 1.600 ljudi u 39 zemalja, smatrajući da trenutno ime može da djeluje stigmatizujuće.

SZO mijenja ime majmunskih boginja, a ovo je razlog
FOTO: INSIDE EDITION/YOUTUBE/SCREENSHOT

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da ta organizacija zajedno sa partnerima i ekspertima iz cijelog svijeta radi na tome da promijeni ime majmunskih boginja, a uskoro će biti saopšteno novo ime pod kojim će se ubuduće voditi ovaj virus.

Jedna grupa naučnika iz Afrike sastavila je dokument u kojem je ukazala da postoji hitna potreba da se pronađe adekvatno ime virusa.

Naučnici smatraju da je nazivanje majmunskog virusa „afričkim virusom“ zabrinjavajuće i da oni koriste pojam “hMPXV”.

Pročitajte još

Trenutni naziv “majmunske boginje” ne odgovara pravilima SZO, prema kojima virusi ne bi trebalo da dobijaju ime po geografskim regionima i životinjama.

Zahtjev za preimenovanje virusa majmunskih boginja liči na raspravu oko diskusije da se preimenuje kovid19 virus, kada još nije imao naziv, u bio je okarakterisan kao Vuhan virus.

Majmunske boginje su svoje ime dobile pošto su 1958.godine otkrivene kod majmuna u laboratiriji, nakon što je bolest utvrđena u kolonijama majmuna.

Prvi slučaj ooljenja čoveka od ovog virusa zabeležen je 1970. u Demokratskoj Republici Kongo.

Prihvati notifikacije