Politika

TAJNE ISTRAGE POSTALE JAVNE Tužioci i sudije u centru afera

Imena zaštićenih svjedoka postaju javna, detalji iz tajnih istraga prvo procure u javnost pa dođu do tužioca, a nosioci pravosudnih funkcija se za to vrijeme svađaju između sebe ko je kome ponudio koliko da ode na neku drugu funkciju ili “ko je čiji igrač”.

TAJNE ISTRAGE POSTALE JAVNE Tužioci i sudije u centru afera
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovo je ukratko slika pravosuđa Bosne i Hercegovine, koje već mjesecima tresu brojne afere, dok se sudije i tužioci istovremeno bave sami sobom.

Bura koja je početkom maja prošle godine potresla Visoki sudski i tužilački savjet, a u čijem središtu se našao njen prvi čovjek Milan Tegeltija zbog afere “Potkivanje”, samo je otvorila Pandorinu kutiju, koja od tada nikako da se zatvori.

Prljavi veš

Od izjava potpredsjednice VSTS Ružice Jukić kako se nosioci pravosudnih funkcija BiH uvode u “staklene ili gumene sobe” pojedinih stranih ambasada gdje se na njih utiče kako će postupati u određenim predmetima, pa do otvorenih pisama i međusobnih javnih optužbi nosioca pravosudnih funkcija, samo su dio prljavog veša koji su pred javnost iznosile sudije i tužioci.

FOTO: FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: FOTO: N1/SCREENSHOT
Ružica Jukić

Javnost je tako imala priliku da čuje informacije o ličnim primanjima i koliko je ko uspio zaraditi obavljajući određene funkcije u pravosuđu, pa sve do optužbi na račun pojedinih sudija i tužioca o tome kako i pored pravosnažnih presuda obavljaju svoje poslove.

Posljednje u nizu su optužbe koje je ovih dana iznijela tužiteljka Tužilaštva BiH Biljana Simeunović, koja je obavijestila sve kolege u navedenoj instituciji da joj je nuđena pozicija glavne tužiteljke u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a da zauzvrat odustane od kandidature za člana VSTS.

– Već duže vrijeme mi je poznato kome je, kada i zašto obećano da će biti izabran za člana VSTS, te koje osobe rade na ostvarenju tog obećanja – navela je Simeunovićeva.

Pročitajte još

Mulj

Ovime je samo nastavljeno iznošenje prljavog veša iz pravosudnih institucija koje su odavno izgubile kredibilitet i autoritet i kod građana, ali i kod nosioca izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

I dok pojedinci iznose frapantne podatke koje ukazuju na korupciju, ucjene i pritiske unutar pravosudnih institucija, istovremeno u javnosti isplivavaju podaci o tajnim istragama, imena zaštićenih svjedoka i slične informacije koje bi trebale da budu strogo zaštićene, a osobe koje ih otkriju krivično gonjene.

Međutim, umjesto da se bave problemima koji ozbiljno ukazuju da je pravosuđe pred pucanjem i da su upali u mulj iz kojeg će se teško izvući, najviši funkcioneri pravosudnih institucija se bave prepucavanjem s medijima i građanima putem društvenih mreža ili iznošenjem prljavog veša na račun svojih rivala unutar institucija u kojima rade.

Kuda uopšte ide pravosuđe i da li mu ima spasa?

– Kakvo društvo, takve sudije i tužioci, i takvo pravosuđe – komentar je uglednog banjalučkog advokata Mirka Dabića.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Reforma

Ovaj nekadašnji sudija ističe da ne voli biti kritičar, ali s druge strane ne može da se pravi slijep i da tvrdi da ne vidi kuda ide pravosuđe.

On podsjeća da se od reforme pravosuđa očekivalo mnogo, prije svega da će se obezbijediti potpuna vladavina prava i da će na pozicije u sudstvu i tužilaštvu doći objektivne, stručne i nekorumpirane osobe.

– To se očekivalo, ali smo, na žalost, dobili nešto sasvim drugo. Htio se izbjeći uticaj politike u rad pravosuđa. A, šta smo dobili? Došli smo u situaciju da kažemo da ništa ne valja. Šta raditi? Pojma nemam, više prosto nisam pametan – kaže Dabić.

Pročitajte još

Dodaje da je bilo kakva radikalna reforma po uzoru na onu prošlu sada nemoguća. Prema Dabićevim riječima, takva metoda se pokazala pogrešnom i sada treba tražiti neko drugo rješenje, koje bi vratilo pravosuđe na nivo na kojem bi trebalo da bude.

Poruka građanima

Komentarišući curenje povjerljivih informacija iz pravosudnih institucija, bilo da je riječ o zaštićenim svjedocima ili tajnim istragama, Dabić kaže da je to potvrda da je pravosuđe na staklenim nogama.

Ne ulazeći u konkretan slučaj, niti vjerodostojnost iskaza zaštićenog svjedoka čije ime je ovih dana javno objavljeno, Dabić ističe da je to krivično djelo i da bi neko zbog toga trebao da odgovara.

– Ovim je poslana poruka svim građanima da ih niko u državi ne može zaštiti. Sutra možda neko bude imao informacije za neki narko kartel i slično, ali kako nagovoriti tu osobu da svjedoči kada unaprijed zna da u ovoj državi neće biti zaštićen i da će njegovo ime svi znati, pa i ti protiv kojih svjedoči. Ako budemo tako radili, doći ćemo u situaciju da niko neće htjeti da svjedoči – kategoričan je Dabić.

Nešković: Kvantitet ispred kvaliteta

Advokat Goran Nešković ističe za Srpskainfo da je još u vrijeme kada je počela velika reforma pravosuđa znao gdje će to na kraju odvesti.

– Bio sam u pravu. Nekada su se sudije i tužioci birali na osnovu iskustva, znanja i rezultata. Kada neko kaže da Marko Marković ide u Okružni sud nije se postavljalo pitanje zašto, jer je to značilo da je svojim radom zaslužio da tamo ode – ističe Nešković.

Dodaje da se nosioci pravosudnih funkcija danas biraju po sasvim drugim kriterijumima, tačnije namještenim testovima, nacionalnoj strukturi, podobnosti ili samo da se ispoštuje neka forma.

– Dakle, ne ide se po kvalitetu već kvantitetu. Više se ne zna ni ko se bira ni na koji način – ističe Nešković.

Komentarišući to što više ni ime zaštićenog svjedoka ne može ostati tajna, Nešković ističe da je to samo pokazatelj da pravosuđe ne može da kontroliše ni samo sebe. Dodaje da se svjedoci danas koriste u političke svrhe i radi diskreditacije određenih osoba, a ne zbog prava i pravde.

– Građani uopšte više ne vjeruju pravosuđu. Oni koji pošteno rade svoj posao potpuno su izgubljeni u ovoj situaciji. Njihovo poštenje i čestiti rad se ne mogu vidjeti u moru ovih afera koje svaki dan isplivavaju na površinu – zaključuje Nešković.