Politika

TAJNI PREGOVORI O TREĆEM ENTITETU Bodo Veber: Čović hoće da zacementira kontrolu nad Hrvatima u BiH

Njemačka vlada se zalaže za teritorijalni integritet BiH sa postojeća dva entiteta, a stvaranje trećeg entiteta kroz proces izmjene Izbornog zakona BiH nije prihvatljivo. Ovaj stav Berlina je jasan i izuzetno značajan, ocjenjuje njemački politikolog Bodo Veber.

TAJNI PREGOVORI O TREĆEM ENTITETU Bodo Veber: Čović hoće da zacementira kontrolu nad Hrvatima u BiH
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

U izjavi za Stpskainfo Bodo Veber, saradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina, ističe da stav o neprihvatljivosti trećeg entiteta u BiH nije ništa novo u spoljnoj politici Njemačke, ali da je jako bitno da baš u ovom trenutku Njemačka jasno iskaže taj stav.

– U toku su pregovori koje specijalni predstavnik Evropske Unije, Johan Satler, te američki ambasador u BiH Erik Nelson vode s dvije najveće stranke u Federaciji BiH: HDZ BiH i SDA, o takozvanoj reformi Izbornog zakona. Ne zna se tačno o čemu se pregovara, šta su cijlevi i principi – kaže Veber.

Mostarski sporazum

U tim pregovorima, ističe Veber, u igri je nekoliko presuda, između ostalih i presuda Sejdić – Finci, ali i tehničke reforme na osnovu preporuka Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR. Tu je, kaže, i treći Mostarski sporazum, sa čuvenom formulacijom o “legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda”, zbog kojeg su pregovori i počeli.

Pročitajte još

– Ali, u suštini, radi se o dugogodišnjoj politici HDZ-a BiH i njenog lidera Dragana Čovića iza kojeg se krije projekat uvođenja trećeg, hrvatskog entiteta, i to na “zadnja vrata”, kroz izmjene Izbornog zakona. Taj zahtjev nema nikakve veze s političkom osnovom rada gospodina Satlera kao predstavnik Evropske Unije, niti sa uslovima Evropske komisije za kandidatski status BiH. Naprotiv, zahtjevi za uvođenje trećeg entiteta dugi niz godina od strane EU i SAD su bili tretirani kao apsolutno neprihvatljivi – navodi Veber.

Stav Njemačke

Treći entitet, smatra on, ne bi učinio BiH funkcionalnijom, niti bi doprineo demokratiji i vladavini prava, pa samim tim ni ravnopravnosti Hrvata u BiH.

– On bi jedino zacementirao kontrolu HDZ BiH nad svim polugama života Hrvata u BiH. Kao takav, on se smatra neprihvatljivim u najvažnijim zapadnim državama, uključujući Njemačku – navodi Veber.

Naglašava da je jako bitno da baš u ovom trenutku Njemačka jasno iskaže čvrst stav prema ovom pitanju.

– S jedne strane imamo tajne, netransparentne pregovore, u kojima nije jasno šta i koga uistinu predstavljaju  Satler i Nelson, a na drugoj strani činjenicu da se dosad nijedna vlada države članice EU nije javno pozicionirala u odnosu na te pregovore – zaključuje Veber.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije