Magazin

Tako je jednostavno: Uklonite rđu uz ova 2 sastojka i vratite svojim omiljenim predmetima stari sjaj

Metalni predmeti kao što su kuhinjski noževi, razne posude i baštenski alati su podložni koroziji, posebno ako su izloženi lošem vremenu.

Tako je jednostavno: Uklonite rđu uz ova 2 sastojka i vratite svojim omiljenim predmetima stari sjaj
FOTO: KELLY/PEXELS

Korozija je hemijski proces koji izaziva propadanje materijala, najčešće metala, pod uticajem okoline.

 Ovaj proces često završava postepenim raspadom materijala i smanjenjem njegove izdržljivosti i funkcionalnosti. Korozija se najčešće javlja na metalnim površinama, ali se može javiti i na drugim materijalima i raznim mašinama i dijelovima mašina. Kako sprečiti ovaj neželjeni fenomen? Ne brinite, ima načina, a najbolji zahtijevaju malo vremena i dobre volje. Rezultat će biti dobar, stari sjaj na nekada zarđalim predmetima.

Pročitajte još

Dobra stvar je što rđa nije toksična, nema biološke opasnosti, ali kada površine dugo rđaju, postaju lomljive, a onda se mogu polomiti. Preporučljivo je da se pozabavite rđom čim je primijetite, inače će se ona samo širiti, a problem će postajati sve veći i veći, piše Krstarica.

Dobra vijest je da ne morate da kupujete skupe hemikalije da biste se riješili rđe, ali sve to možete učiniti prirodnim putem. Napravite kombinaciju limuna i soli da biste uklonili ostatke boje i rđe. Pored limuna i soli, možete koristiti i destilovano sirće. Da, tako je jednostavno. Zašto ne probati?

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu