Gradovi

TAOCI JEDNOG ČOVJEKA Komšija kod koga je izbio požar gomila smeće, stanari traže njegovo iseljenje

Stanari zgrade u Stevana Hristića 25 na Satelitu u Novom Sadu, u kojoj je prije tri mjeseca izbio požar u stanu punom smeća, još uvijek žive u gareži i oštećenom prostoru.

TAOCI JEDNOG ČOVJEKA Komšija kod koga je izbio požar gomila smeće, stanari traže njegovo iseljenje
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Požar je početkom maja izbio u stanu dva na prizemlju, u kojem decenijama živi muškarac koji gomila razno smeće. Za to gomilanje svi su znali samo je stvar gora jer je u pitanju nekretnina u gradskom vlasništvu i nešto što se, kažu stanari, moglo predvidjeti i spriječiti, navodi 021.rs.

Nastala je ogromna šteta u cijeloj zgradi, sve do 5. sprata. Povrijeđene su jedna žena i jedna djevojčica, a ostali su dobili medicinsku pomoć zbog udisanog dima. Tri mjeseca kasnije, radnici “Stana” o trošku Grada još uvijek saniraju štetu, stanari su nezadovoljni jer stvar teče relativno sporo, ali ih najviše brine činjenica da se bezobzirni stanar sa prizemlja vratio starim navikama – ponovo gomila razni otpad u stanu, a Grad ga ne iseljava.

Pročitajte još

– U ovoj stambenoj zgradi situacija je i dalje zabrinjavajuća. Stanari i dalje žive okruženi neprijatnim mirisima, zidovi su crni, zgrada je potpuno otvorena bez zastakljenih ulaznih vrata, može da uđe bilo ko. Stres je ogroman, kao i zabrinutost da se može desiti ponovo nešto slično, s obzirom da stanar koji živi u stanu u kojem je izbio požar ponovo skladišti razni otpad. Stanari su očajni i ne znaju šta da rade, postoji bojazan da grad neće ispuniti svoja obećanja jer, kao što znate, požar se desio 8. maja, što znači da već treći mjesec stanari nemaju uslove za normalan život – kaže za 021.rs jedna od stanarki.

Grad je preuzeo na sebe da organizuje radove na sanaciji zgrade i plati sve troškove. Stanovi uglavnom nisu ozbiljnije oštećeni, ali su zato hodnici i stepenište crni od gareži, a zgrada se i dalje, nakon toliko vremena, osjeti na paljevinu.

Kako je vidljivo na terenu, ulazna vrata zgrade su uništena i u zgradu može da uđe ko god poželi. Reporterka 021.rs srela je radnike “Stana” angažovane na radovima, kao i stanara koji je izazvao požar. Da je riječ o potencijalno opasnom slučaju svjedoči i činjenica da je nagovijestio da – ima pištolj.

Grad je, kako je obećano, ušao u sređivanje cijele zgrade. Razlog za sporije radove može da leži u činjenici da “Stan” ne raspolaže većim brojem radnika, ali kako se vidi na terenu, posao je krenuo sa 5. sprata i spušta se do prizemlja. Neki radovi izvršeni su i na prizemlju.

Kako za 021.rs navode u kabinetu gradonačelnika, do ove srijede je završena demontaža izgorjelog spuštenog plafona u prizemlju i odvoženje šuta, zamjena sigurnosnih vrata u stanu 1, rekonstrukcija instalacija hladne i tople vode u prizemlju, uklanjanje razbijenog profilit stakla u stepeništu i privremeno zatvaranje otvora, nabavka i ugradnja novog profilit stakla u stepeništu, kao i popravka vrata lifta, zamjena pozivnih dugmadi i diktatora.

Zidovi i plafoni na 3, 4. i 5. spratu su obojeni poludisperzivnom bojom, malterisano je, zazidan je otvor na vratima u prizemlju, stavljena su nova ulazna vrata, kao i kompletna strujna instalacija u svim oštećenim stanovima.

Zbog velike štete, ostalo je još mnogo posla.

Do kraja avgusta se planira izrada spuštenog plafona sa metalnom podkonstrukcijom u prizemlju, pranje i odmašćivanje zidova u stepeništu od gareži i dovođenje u stanje spremno za finalnu obradu (prizemlje, 1. i 2. sprat), preostalo krečenje i lakiranje površina, ugradnja ulaznih vrata za preostale stanove, izrada maski za zatvaranje instalacija u stepeništu i ulazu, postavljanje poštanskih sandučića, oglasne table, krečenje fasade i završno čišćenje stepeništa.

Grad procjenjuje da će cijeli posao koštati više od pet miliona dinara, ali će se, dodaju za 021.rs u kabinetu gradonačelnika, sve jasnije znati kad se radovi obave.

Šta će biti sa nesavesnim stanarom?

Ostali građani u ovoj zgradi na Satelitu dugo traže da njihov komšija sa prizemlja bude iseljen, kako njihovi životi dalje ne bi bili ugroženi. Stanarka je rekla za 021.rs da se svi ostali osjećaju kao taoci jednog čovjeka u zgradi, te da im je kvalitet života drastično manji u odnosu na normalne stambene zajednice.

Protiv stanara podnijeta tužba za iseljenje

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ranije je otkrio da pomenuti stanar živi u gradskom stanu od 1987. godine, te da su postojale namjere i pokušaji da on bude iseljen – ali to nije bilo izvedeno “zbog komplikovanih procedura”.

Sada je ponovo pokrenuta cijela priča, kažu za 021.rs u Gradskoj kući.

– Što se tiče stana broj 2 iz kojeg je požar krenuo, Pravobranilaštvo Grada Novog Sada je 2. juna Višem sudu u Novom Sadu podnelo tužbu protiv njega za iseljenje i predaju državine na navedenom stanu i postupak pred sudom je u toku – poručuju nadležni.

Prihvati notifikacije