Sudbine

"Tata, nadam se da si na boljem mjestu" Kćerka se potresnim riječima oprostila od Baneta iz "Rokera s Moravu" (VIDEO)

Muzičar Branislav Anđelović (76), koji je šezdesetih predvodio rok grupu "Plamenih pet", a sedamdesetih bio jedan od osnivača "Rokera s Moravu", preminuo je u Beogradu, od posljedica korone.

"Tata, nadam se da si na boljem mjestu" Kćerka se potresnim riječima oprostila od Baneta iz "Rokera s Moravu" (VIDEO)
FOTO: BORISBIZETICDOTCOM/YOUTUBE/SCREENSHOT

Danas rano ujutru smo izgubili mog oca Baneta, muzičku legendu Balkana, objavila je Dijana na Fejsbuku.

– On je imao operaciju kuka, međutim, zarazio se koronom, a komplikacije su veoma brzo dovele do smrti. Bane će biti u sjećanju miliona obožavalaca, kroz nekoliko generacija, koje su sve uživale u skečevima “Rokera s Moravu” i rok-folk parodija po kojima su bili dobro poznati. Tata, nadam se da počivaš u miru i da si na boljem mjestu – dodala je.

Bane Ćora je bio najsmješniji među “Rokerima s Moravu”, koga na sceni svi zadirkuju jer je, tobože, stidljiv. Bio je izvrstan imitator. Kada su u Beogradu počeli da niču vokalno-instrumentalni sastavi, bio je član “Plamenih pet”, da bi nakon toga otišao u London, gdje se takođe bavio muzikom, džezom i bluzom, tako da je bio veoma zaslužan za originalne aranžmane “Rokera s Moravu”, koji su se na jugoslovenskoj muzičkoj sceni pojavili 1977. sa singlom “Stojadinka ovce šiša”.

Bane je bio i šef grupe “Zlatno doba”, koja je pratila “Rokere” na koncertima i pločama, a u kojoj je jedno vrijeme svirao i Željko Mitrović.

Zahvaljujući britkim tekstovima, sjajnim aranžmanima i odličnim vokalno-scenskim nastupima, uvijek sa šajkačom na glavi, stekli su kultnu popularnost koju niko nikada nije uspio da dostigne. Bane je “Rokere” napustio poslije 11 godina, u julu 1988, a njegovim odlaskom grupa je mnogo izgubila na kvalitetu zvuka i aranžmana.

Iza sebe je ostavio suprugu Mirjanu i kćerke Sendi, Mimicu i Dijanu.

Prihvati notifikacije