Politika

TEGELTIJA I TADIĆEVA NEPOŽELJNI STRANCIMA Sve žešće kritike na rad pravosuđa u BiH

Akreditovane diplomate u BiH, od stranih ambasada do OHR, OEBS i predstavnika drugih međunarodnih institucija, imaju apsolutno negativno mišljenje o radu Tužilaštva BiH na čelu s glavnim tužiocem Gordanom Tadić i Visokim sudskim i tužilačkim savjetom  na čelu s Milanom Tegeltijom.

TEGELTIJA I TADIĆEVA NEPOŽELJNI STRANCIMA Sve žešće kritike na rad pravosuđa u BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ, N1 SCREENSHOT/RAS KOMBO

O situaciji u pravosuđu BiH nabolje govore dva izvještaja: onaj Johana Pribea „Izvještaj stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH“ iz decembra 2019. i Izvještaj OEBS – „Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju: sindrom nekažnjivosti“ iz novembra 2020.

Persone non grata

Negativna mišljenja o pravosuđu potvrdila je i analiza Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES iz Ljubljane pod nazivom “Posrnulo pravosuđe ‘rak rana’ bh. društva”.

Oni navode da su glavni tužilac BiH i predsjednik VSTV persone non grata za međunarodne predstavnike u BiH. Oni ih ne pozivaju na važne događaje, jer su percipirani kao neposredne ispostave Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ BiH). 

Pročitajte još

– Pravni eksperti smatraju da je situacija u pravosuđu BiH zabrinjavajuća i da „rak ranu“ predstavlja VSTS i Tužilaštvo BiH, kao i da se njihovo djelovanje negativno prenosi na niže nivoe u okviru pravosudnog sistema u BiH. EU finansira pravosudne sisteme koji propadaju, a do sada je u pravosudni sistem BiH u raznim oblicima EU uzaludno uložila 250 miliona evra, novca poreskih obveznika iz EU – navode u IFIMES.

Afere

Stručnjaci smatraju da je jedan od najvećih problema i to što građani nemaju povjerenja u pravosuđe, jer su afere i korupciju mahom otkrivali novinari, a ne pravosuđe. Šta se može uraditi da se vrati povjerenje u pravosuđe? 

– Sve grane vlasti, kao i nevladine organizacije i donatori, trebaju težiti ka očuvanju i podsticanju nezavisnog istraživačkog novinarstva i uloge civilnog društva u propitivanju rada pravosuđa. VSTS BiH, tužilaštva i sudovi trebaju javnosti omogućiti pristup smislenim i detaljnijim informacijama o istragama, krivičnom gonjenju i presuđivanju predmeta, pogotovo onih koji su od posebnog značaja za javni interes – navodi se u analizi.

Pročitajte još

Reforme

Dodaju da zakonodavna vlast treba dati prioritet usvajanju izmijenjenog i dopunjenog zakona o VSTS BiH kako bi se uvele reforme usmjerene na jačanje integriteta u pravosuđu i disciplinskih postupaka – uključujući osiguravanje pune funkcionalne nezavisnosti UDT od VSTS BiH i uvođenje eksternog mehanizma za odlučivanje po tužbama – kako bi se osigurala odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija uz očuvanje uloge te institucije kao garanta sudske nezavisnosti.

– Konačno, sve grane vlasti trebaju raditi na uspostavljanju, i to u najvišem rangu prioriteta, efikasnog sistema za provjeru integriteta sudija i tužilaca, uključujući i putem provjere njihovih finansijskih izvještaja – navode u analizi.

Novi snimak?

Portal Istraga objavio je audio snimak u čijem je centru, tvrde, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija. Na snimku koji je nazvan “Potkivanje 2”, prema navodima portala Istraga, čuje se Milan Tegeltija dok razgovara telefonom. Materijal su, navodi autor, redakciji Istrage dostavile nepoznate osobe s područja Banjaluke, a provjerama su utvrdili da se radi o autentičnom materijalu.

Pročitajte još

– Prije svega, radi se o pokušaji skretanja i preusmjeravanja  pažnje sa postupaka pred pravosudnim institucijama protiv kadrova SDA iskonstruisanim, neautentičnim i nezakonitim sadržajima – rekao je za Srpskaifno predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija, komentarišući  novi snimak koji se pojavio u javnosti.

– Ne pada mi na pamet da komentarišem te vrlo smiješne pokušaje manipulacije i diskreditacije Avde Avdića, putem konstrukcija izvučenih iz konteksta na osnovu, usput budi rečeno, nekih nezakonitih i samim tim nevjerodostojnih i iskonstruisanih  sadržaja, osim što mogu da kažem da je, koliko znam, Sanja Čegar još uvijek stručni saradnik u Okružnom privrednom sudu Banjaluka. Svi razgovori o eventualnom sukobu interesa člana Savjeta Milijane Buhe u slučaju njenog konkurisanja vođeni su ima godina ili dvije dana – rekao je Tegeltija.

Kaže da jedino što može da potvrdi jeste to da je član VSTS, Milijana Buha, s njim razgovarala o pitanju njenog sukoba interesa u slučaju konkurisanja njene sestre, prije godinu ili dvije dana.