Politika

TEGELTIJA ZA SRPSKAINFO O NOVOM SNIMKU "Klasičan pokušaj diskreditacije, slučaj je čist kao suza"

Prije svega radi se o pokušaji skretanja i preusmjeravanja  pažnje sa postupaka pred pravosudnim institucijama protiv kadrova SDA iskonstruisanim , neautentičnim i nezakonitim sadržajima.

TEGELTIJA ZA SRPSKAINFO O NOVOM SNIMKU "Klasičan pokušaj diskreditacije, slučaj je čist kao suza"
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rekao je ovo za Srpskaifno predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija, komentarišući  novi audio snimak koji se pojavio u javnosti.

– Ne pada mi na pamet da komentarišem te vrlo smiješne pokušaje manipulacije i diskreditacije Avde Avdića, putem konstrukcija izvučenih iz konteksta na osnovu, usput budi rečeno, nekih nezakonitih i samim tim nevjerodostojnih i iskonstruisanih  sadržaja, sem što mogu da kažem da koliko ja znam gospođa Sanja Čegar je još uvijek stručni saradnik na okružnom  privrednom sudu Banjaluka, a svi razgovori o eventualnom sukobu interesa člana Savjeta Milijane Buhe u slučaju njenog konkurisanja vođeni su ima godina ili dvije dana – rekao je Tegeltija za Srpskainfo.

Kaže da jedino što može da potvrdi jeste to da je član VSTS Milijana sa njim razgovarala o pitanju njenog sukoba interesa u slučaju konkurisanja njene sestre, prije jedno godinu ili dvije dana.

– To je sasvim normalno i ja sam joj odgovorio da bi u toj situaciji to predstavljalo sukob interesa. Kao što se može vidjeti, ponavljam, nakon godinu ili dvije od tih tazgovora Sanja Čegar je još uvijek stručni saradnik na Okružnom sudu Banjaluka gdje je bila i kad su ti razgovori vođeni – rekao je Tegeltija, dodajući da je u ovom slučaju sve čisto kao suza.

Snimak je nezakonit

Kaže da je, prije svega, snimak koji je objavljen nezakonit, nevjerodostojan i iskonstruisan.

– Samo jedna je istina, a to je da sam sa bivšim članom VSTS Milijanom Buhom razgovarao o problemu sukoba interesa u slučaju konkurisanja njene sestre i jasno rekao da bi to predstavljalo sukob interesa. Sa Milijanom Buha sam na tu temu razgovarao prije jedno godinu-dvije, a ona je jos uvijek na mjestu stručnog saradnika. Svi članovi VSTS , siguran sam, mogu potvrditi da ni sa kim od njih nisam nikad razgovarao o sestri Milijane Buhe uopšte, a kamoli njenog protežiranja ili planiranja njenog protežiranja na bilo koju poziciju. Kao što svi članovi savjeta i sudije znaju na koji način se vrši imenovanje u sudove prvog stepena , te da su obavezni testovi, pismeni testovi i intervjui na kojima ja nikad i ne učestvujem – tvri Tegeltija.

On ponavlja da je ovo klasični pokušaj diskreditacije, te da su stvari, što se njega tiče, čiste kao suza.

“Potkivanje 2”?

Podsjećamo, portal Istraga.ba objavio je audio snimak u čijem je centru Tegeltija. Snimak koji je nazvan “Potkivanje 2”, prema navodima portala Istraga, čuje se Milan Tegeltija dok razgovara na telefon. Materijal su, navodi autor Avdo Avdić, redakciji Istrage dostavile nepoznate osobe sa područja Banjaluke, a provjerama su utvrdili da se radi o autentičnom materijalu.

– Taktiku ćete prepustiti meni, jer se vi u to ne razumijete – kaže Tegeltija na kraju telefonskog razgovora za koju Istraga tvrdi da se radi o Milijani Buhi, doskorašnjoj članici VSTS a koja je navodno insistirala da njena sestra Sanja Čagar bude imenovana za sudiju Osnovnog suda u Banjaluci.