Politika

Tema hitna, a stavljena na čekanje: Kada će doći red na zakon o nepokretnoj imovini

Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj povučen je sa dnevnog reda jučerašnje Pete redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

NARODNA SKUPŠTINA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIC/RINGIER

Aktuelna vlast u Srpskoj, inače, mjesecima unazad ubjeđivala je javnost da od tog pitanja, kako su tvrdili, ne postoji važnija tema za opstanak i očuvanje dejtonskih nadležnosti Republike Srpske, a od lidera SNSD Milorada Dodika stizale su prijetnje da će Srpska istog trenutka proglasiti nezavisnost ukoliko joj raspolaganje tom imovinom bude uskraćeno.

Za povlačenje navedene tačke s dnevnog reda juče je glasalo 50 prisutnih poslanika vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a kako su prenosili pojedini mediji, Zakon o imovini skinut je sa dnevnog reda jer je Vlada Srpske, navodno, obrazložila da su joj potrebne dodatne konsultacije sa RUGIP oko određenih pojedinosti.

Inače, Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti po treći put je trebao biti pred poslanicima Narodne skupštine RS, ali je u prethodna dva puta osporavan od Kristijana Šmita, koga institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, kao i od Ustavnog suda BiH.

Šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Crnadak, postavio je javno pitanje predstavnicima vlade, kao i  poslanicima vladajuće većine, zašto je sa dnevnog reda povučen zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Pročitajte još

– Radi se o zakonu i temi koji su ubjedljivo najviše prisutni u javnom prostoru posljednjih mjeseci. Svi, i vlast i opozicija, više puta su se izjasnili koliko nam je to važno, više puta smo rekli da nema Republike Srpske bez njene imovine, svi smo govorili o tome da ne damo naše rijeke, naše šume, naše puteve, naše poljoprivredno zemljište… Čak ovdje, u samom materijalu Vlade, kaže se i to da je zakon potrebno donijeti po hitnom postupku, jer bi se njegovim nedonošenjem prouzrokovale štetne posljedice po rad subjekata javne vlasti i onemogućeno bi bilo realizovanje poslova – rekao je Crnadak.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske, Alen Šeranić, objasnio je da je Vlada povukla Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti sa dnevnog reda sjednice Narodne skupštine zbog, kako je naveo, dodatnih konsultacija “sa stručne i praktične strane”.

– Nadam se da će u što skorijem vremenu taj zakon doći u Narodnu skupštinu Republike Srpske – rekao je Šeranić.

Dodik najavio nezavisnost

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ističući važnost toga da Srpska raspolaže sa svojom nepokretnom imovinom prije dvije sedmice zaprijetio je čak i proglašavanjem nezavisnosti Srpske ukoliko Kristijan Šmit, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, nametne zakon o imovini.

– Održaće se sjednica Narodne skupštine i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status Republike Srpske – rekao je Dodik 13. septembra u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije