Politika

"Temelj za realizaciju dobrih projekata" Višković o značaju saradnji lokalnih i republičkih vlasti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Republika Srpska najveći kapital koji srpski narod na ovim prostorima ima i da je sinergija lokalne i republičke vlasti temelj za realizaciju dobrih projekata u lokalnim zajednicama.

"Temelj za realizaciju dobrih projekata" Višković o značaju saradnji lokalnih i republičkih vlasti
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Višković je rekao da su projekti zahtjevi za projekte koje je Vlada provodila stizali sa terena i da smatra da načelnici i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić znaju šta su potrebe ovih građana.

Među projektima koji su donijeli najveće benefite svim građanima, Višković je rekao da su to ulaganja Vlade Republike Srpske u Olimpijski centar “Jahorina” i da lokalne zajednice u Istočnom Sarajevu imaju koristi od popunjenih kapaciteta Jahorine.

On je posebno istakao ulaganje u mlade ljude, u obrazovni sistem, ističući podršku Vlade u izgradnji novog studenskog doma, zgrade Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Muzičke akademije, osnovne škole, vrtića, pozorišta, trga, spomenika palim borcima, sportske dvorane.

Pročitajte još

– To su projekti svih građana koji ovdje žive. To nisu projekti SNSD, presjednika Vlade. Nova bolnica je ponos ovog dijela Republike Srpske, putna infrastruktura, gasifikacija i svi sadržaji koji su rađeni u ovom dijelu Republike Srpske – rekao je Višković za Radio-televiziju Istočno Sarajevo.

On je naglasio da se Vlada Republike Srpske nije lošije odnosila ni prema drugim lokalnim zajednicama, ističući da je u Hercegovini u Nevesinju uloženo 30 miliona KM za četiri godine, a u Trebinju 100 miliona.

– Nema lokalne zajednice, bez obzira što kritičari pokušavaju ublažiti naše rezultate pričom da načelnici iz te opcije nisu podržani kao što su ovi. Nije tačno, pitajte Milovana Bjelicu načelnika Sokoca. On je načelnik svih građana bez obzira na političku opciju – rekao je Višković.

On je dodao da su od Trebinja do Novog Grada nastojali da pruže podršku svima, a uvjeren je i da će loklane zajednice širom Republike Srpske i dalje imati maksimalnu podršku Vlade.

Kad je riječ o budućim projektima, Višković je naveo da u ovom trenutku u energetskom sektoru Srpska ima 1,6 milijardi ugovorenih projekata, a da je još milijarda KM u procesu pregovora.

Govoreći o putnoj infrastrukturi, premijer Srpske je podsjetio da je potpisan memorandum sa Kinezima za izradu projekto-tehničke dokumentacije i studije izvodljivosti za brzu saobraćajnicu Bijeljina-Podromanija vrijednosti 2,5 milijardi KM.

O ustavnoj poziciji Republike Srpske, Višković je rekao da je na djelu geopolitičko preslagivanje čitavog svijeta i da će u narednih par godina biti novi geopolitički odnosi kako u Evropi tako i na zapadnom Balkanu.

Višković je dodao da je u ovom momentu za Republiku Srpsku najvažnije da ima sinergiju vlasti koja je kompaktna i koja je bez obzira na jačinu pritisaka sposobna da se na njih odupre.

– Ukoliko postoje bilo kakve turbulencije i posvađana vlast u Republici Srpskoj postajemo ranjivi. To znači da bi trebalo sačuvati jedinstvo i kompaktnost biti što jači i čvršći da spremno dočekamo novi dan – rekao je Višković i zaključio da je najvažnije sačuvati slobodu.

“Za jednokratnu pomoć izdvojeno više od 110 miliona KM”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je iz budžeta Srpske u posljednja dva mjeseca izdvojeno više od 110 miliona KM za jednokratnu pomoć demobilisanim borcima, penzionerima, mladima, nezaposlenoj djeci poginulih boraca, porodicama sa četvoro i više djece, porodicama poginulih boraca.

– To je možda mali novac za velike ekonomije, za Republiku Srpsku to je ogroman novac – rekao je Višković za RTV Istočno Sarajevo.

Govoreći o radu Vlade Republike Srpske u teškim vremenima, premijer je naveo da su više puta povećane plate, penzije i druga davanja, te istakao da je njihov rast veći od procenta inflacije.

Višković je rekao da je Vlada Srpske nastojala da sanira inflatorni udar, te izrazio zadovoljstvo što nijednog momenta roba u tržnim centrima nije nedostajala.

On je istakao da Republika Srpska ima dovoljne količine i hrane i energenata, te dodao da nema povećanja cijena električne energije, ni za privredu, ni za domaćinstva, kao i da građani Srpske struju u budućnosti nikada neće plaćati više nego što je u Federaciji BiH.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Višković je naveo da Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih od kako se taj podatak mjeri i prosječnu platu od 1.160 KM, te dodao da je već više od dvije godine veća nego u FBiH, a istakao je i da Republika Srpska nije prezadužena, kao što se govori.

On je podsjetio da su poslodavci u Republici Srpskoj izdvojili više od 450 miliona KM za povećanje plata radnicima, te naglasio da će svake sljedeće godine realnom sektoru ostati više od 330 miliona KM i to na osnovu odluka koje je do sada donijela Vlada Republike Srpske.

Višković je naveo da Vlada Republike Srpske već dvije godine donosi odluke o ograničavanju marže, pojasnivši da je to jedini mehanizam koji ima, a provjere da li se poštuju su vršene posredstvom Inspektorata Republike. 

Prihvati notifikacije